Putin, ajutor nesperat după pierderea pieței europene: O putere mondială a plătit 60 de miliarde de dolari Rusiei

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 06:12
11518 citiri
Putin, ajutor nesperat după pierderea pieței europene: O putere mondială a plătit 60 de miliarde de dolari Rusiei
Tanc petrolier al Rusiei care a transportat țiței în China FOTO / Splash

După declanșarea războiului din Ucraina, Rusia a primit o puternică lovitură din partea Europei care a renunțat aproape în totalitate la importurile de petrol și gaze naturale ale Moscovei.

Pierzând principala sa piață de energie, Kremlinul a primit un ajutor nesperat de la aliatul său China, care a plătit 60 de miliarde de dolari pentru energia rusă de la începutul conflictului sângeros din Ucraina.

China și-a mărit foarte mult importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia în ultimele 9 luni de război, achizițiile sale de la Moscova urcând cu peste 70% față de acum un an, când înregistrau 35 de miliarde de dolari, potrivit Hindustan Times.

Exporturile Rusiei au crescut în ciuda unei scăderi ample a importurilor Chinei din luna octombrie 2022. China a continuat să stimuleze importurile rusești de energie luna trecută, deoarece achizițiile de gaze naturale, cărbune, țiței și produse petroliere au crescut la aproape 60 de miliarde de dolari de la invazia Ucrainei.

Capcana în care Ucraina nu trebuie să cadă: Putin creează o ”bombă uriașă ce ticăie”

Vânzările rusești de gaz natural lichefiat către Beijing s-au extins cu mai mult de jumătate față de acum un an, la 756.000 de tone în octombrie, în ciuda unei scăderi de 34% a achizițiilor totale ale Chinei.

China nu a raportat importuri prin conducte, principala conductă pentru gazul rusesc, de la începutul anului. În schimb, importurile de cărbune din Rusia au crescut cu 26% la 6,4 milioane de tone. Dintre acestea, aproximativ 2,4 milioane de tone a fost cărbune de cocsificare pentru industria siderurgică, de trei ori mai mult decât acum un an, deși puțin mai mică decât recordul înregistrat în septembrie.

Acest lucru a dus achizițiile totale de energie rusă, inclusiv produse petroliere, la 7,7 miliarde de dolari luna trecută, puțin mai mari decât cele 7,6 miliarde de dolari revizuite pentru septembrie, dar cu mult peste 5,4 miliarde de dolari de anul trecut.

Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi

Acesta aduce totalul la aproximativ 60 de miliarde de dolari (59,5) de când Rusia a început războiul în Ucraina. Deși valorile importurilor au fost umflate de creșterea globală a prețurilor la energie cauzată de invazie, achizițiile Chinei din Rusia au venit uneori la tarife reduse.

China a profitat de situația creată de războiul lui Putin din Ucraina, în care Rusia și-a redus prețul petrolului său vândut în Asia cu 25-30 de dolari față de referința țițeiului Brent de pe piețele internaționale.

Volumul de țiței de pe navele încărcate în Rusia și care se îndreaptă spre China, India și Turcia, cele trei țări care au devenit cei mai mari cumpărători de petrol ai Moscovei, plus cantitățile de pe nave care încă nu au afișat destinația finală, a crescut la un record de 2,45 milioane de barili.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#china rusia, #petrol Rusia, #energie rusia, #gaze rusia, #exporturi Rusia China, #China importuri, #piata europeana energie , #Razboi Ucraina