”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China este o făcătură: Adevărul dezvăluit de ambasadorul Beijingului

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 00:53
6812 citiri
”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China este o făcătură: Adevărul dezvăluit de ambasadorul Beijingului
Ambasadorul Chinei Fu Cong în UE distanțează Beijingul de Rusia FOTO: Kiev Post

Vizita recentă a președintelui Xi Jinping la Moscova și întâlnirea cu Vladimir Putin a părut să arate lumii prietenia ”fără limite” dintre cele două țări, dar realitatea este alta. Acest lucru a fost dezvăluit de ambasadorul Chinei în Uniunea Europeană, care a declarat că sintagma ”nu este altceva decât o retorică”.

Într-un interviu acordat publicației americane The New York Times, Fu Cong, ambasadorul Chinei în UE, a spus că criticii au interpretat greșit relația țării sale cu Rusia și a sugerat că relațiile lor ar putea să nu fie la fel de nelimitate, precum au declarat liderii celor două state.

Ambasadorul chinez, Fu Cong, a discutat cu sursa citată înainte ca președinții Emmanuel Macron al Franței și Ursula von der Leyen al Comisiei Europene să călătorească în China, miercuri, pentru o călătorie de trei zile.

Un prinț îi dă lui Putin cea mai importantă armă contra Occidentului: Întoarce spatele lui Biden

Cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat o declarație comună prin care declarau „fără limite” prietenia dintre țările lor. Dar Fu a spus că China nu este de partea Rusiei în război și că unii oameni „interpretează greșit în mod deliberat acest lucru”, deoarece există așa-numita prietenie sau relație „fără limită”. El a adăugat: ”„Fără limită” nu este altceva decât retorică”.

Ambasadorul Fu Cong a spus că China nu a oferit asistență militară Rusiei și nici nu și-a recunoscut eforturile de a anexa teritoriile ucrainene, inclusiv Crimeea și Donbasul. Beijingul nu a condamnat invazia, a spus el, pentru că a înțeles afirmațiile Rusiei cu privire la un război defensiv împotriva invadării NATO și pentru că guvernul său consideră că „cauzele fundamentale sunt mai complicate” decât spun liderii occidentali.

El a apărat faptul că președintele Xi nu l-a sunat încă pe președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei.

Putin a trezit Germania la realitate: Șocul de 100 de miliarde de euro al lui Scholz

Fu a insistat că lipsa unui apel nu are o importanță deosebită, că domnul Xi este foarte ocupat și că au existat contacte frecvente la nivel inferior între cele două țări. Analiștii occidentali au pus în contrast această lipsă de comunicare cu contactul apropiat dintre Xi și Putin, inclusiv cu o călătorie a lui Xi la Moscova, de luna trecută.

„Știu că oamenii sunt fixați pe apelul prezidențial”, a spus domnul Fu. „Faptul că președintele Xi nu vorbește cu Zelensky nu înseamnă că China este de partea Rusiei în problema ucraineană”.

China nu va oferi Rusiei arme pe care să le folosească în Ucraina acum sau în viitor, a spus ambasadorul. Fu a sugerat că China este deschisă la un acord cu Europa privind sancțiunile și investițiile.

Există obstacole dincolo de poziția Chinei față de Ucraina, inclusiv chestiunile legate de drepturile omului. Uniunea Europeana a impus sancțiuni oficialilor și entităților chineze în 2021 pentru tratamentul etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a...
#china rusia, #relatii China Rusia, #Xi Jinping, #Putin Xi Jinping, #Rusia China, #razboi Ucraina, #China Ucraina, #Zelenski , #China