Cum finanțează indirect China războiul lui Putin: Metoda prin care i-a băgat calul troian în Rusia

Vineri, 12 Mai 2023, ora 05:33
4059 citiri
Cum finanțează indirect China războiul lui Putin: Metoda prin care i-a băgat calul troian în Rusia
Întâlnire între Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO: Bloomberg

Chiar dacă China nu oferă sprijin militar Rusiei în conflictul din Ucraina, Beijingul profită de pe urma sancțiunilor occidentale și crește afacerile cu Moscova cu 41,3% în primele patru luni din 2023, finanțând războiul lui Putin. Dar China și-a atins și un alt obiectiv esențial: trecerea masivă la utilizarea yuanului, moneda proprie, în relația cu Rusia, care este un adevărat cal troian plasat la Kremlin.

Ponderea yuanului în importurile rusești a crescut în anul 2022 la 23% de la numai 4% în urmă cu un an, accelerând încercarea Chinei de a internaționaliza moneda sa denumită și renminbi, dar drumul este lung până acolo, apreciază experții, potrivit Reuters.

China și-a crescut dramatic utilizarea yuanului pentru a cumpăra mărfuri rusești în ultimul an, aproape toate achizițiile sale cu petrol, cărbune și unele metale de la vecinul său fiind acum decontate în moneda chineză în loc de dolari.

Veste teribilă primită de omenire: Europa și America aruncate într-o altă climă

Trecerea la yuani pentru a plăti o mare parte dintr-un comerț cu mărfuri de aproximativ 88 de miliarde de dolari în urma războiului din Ucraina accelerează eforturile Chinei de a-și internaționaliza moneda, în detrimentul dolarului, deși se preconizează că controalele stricte ale capitalului îi vor limita rolul global în termen apropiat.

În martie 2023, yuanul - cunoscut și sub numele de renminbi - a devenit cea mai utilizată monedă pentru tranzacțiile transfrontaliere din China, depășind pentru prima dată dolarul american, au arătat datele oficiale, deși ponderea sa ca monedă globală de plăți rămâne mică la 2,5%, conform SWIFT, comparativ cu 39,4% pentru dolar și 35,8% pentru euro.

Chi Lo, strateg de investiții la BNP Paribas Asset Management din Hong Kong, prezice un „efect de bulgăre de zăpadă” pe termen lung, pe măsură ce mai multe țări se alătură „blocului RMB” pentru a reduce riscurile expunerii la dolari, „mai ales după ce au văzut ce se întâmplă în SUA. Sancțiunile conduse împotriva Rusiei au făcut asta”, a spus el.

„Deocamdată și pentru următorii câțiva ani previzibili, cred că comerțul folosind RMB va fi folosit în principal pentru comerțul cu mărfuri și energie”.

Fenomenul din Rusia, pe care Putin nu-l poate opri: O țară profită din plin

În ciuda eforturilor Beijingului care au început în urmă cu peste un deceniu de a internaționaliza yuanul, moneda a fost folosită doar sporadic la achizițiile mari de mărfuri chineze, având în vedere că majoritatea comerțului global de petrol, gaze, cupru și cărbune are prețuri bazate pe dolari.

Situația a început să se schimbe anul trecut, deoarece cumpărătorii occidentali au evitat achiziționarea de bunuri rusești în fața sancțiunilor tot mai mari ca urmare a invaziei Ucrainei de către Moscova.

Totalul decontărilor pe Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS), alternativa Chinei la sistemul internațional de plăți SWIFT, a crescut cu 21,5% față de an, până la 96,7 trilioane de yuani (14,02 trilioane de dolari) în 2022, arată datele Băncii centrale chineze.

Aproape toate importurile de petrol ale Chinei din Rusia, în mare parte țiței, dar și volume mai mici de păcură, sunt acum decontate în yuani. Luna trecută, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că Moscova va continua să accepte mai multe plăți pentru exporturile de energie în ruble și yuani, deoarece încearcă să se îndepărteze de dolar și euro.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#china rusia, #schimburi comerciale Rusia China, #yuan chinezesc, #yuan China, #dolari, #yuani ruble, #Putin Xi Jinping , #Razboi Ucraina