China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 04:25
12915 citiri
China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului
Beijingul ar avea pierderi mari în industria aviatică dacă ar înarma Rusia FOTO: UCEAP

Odată cu vizita președintelui chinez la Moscova, în Occident există îngrijorări că Xi Jinping ar putea promite Kremlinului arme. China riscă enorm dacă ar trimite armament Kremlinului, iar SUA ar putea replica prin sancțiuni și ar falimenta industria aviatică și spațială de la Beijing.

Practic, industria aviatică din China este dependentă de Statele Unite și Uniunea Europeană, iar intrarea în colaps a acesteia ar constitui o puternică lovitură pentru aspirațiile economice și prestigiul lui Xi Jinping, potrivit unei analize din Foreign Policy.

Președintele chinez a făcut o prioritate cheie pentru țara sa domeniul tehnologic și industria aviatică, care s-a dezvoltat în mod accelerat în ultimele două decenii, ea fiind fundamentală pentru infrastructura Beijingului.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

Potrivit Băncii Mondiale, traficul aerian de pasageri în China a crescut de peste zece ori între 2000 și vârful din 2019, de la 62 de milioane de pasageri la 660 de milioane de pasageri.

Creșterea exponențială a numărului de pasageri a făcut din China un client important pentru avioanele fabricate din Occident: pe baza cifrelor raportate de producători, în 2000, China a preluat 2% din producția mondială de avioane de linie. În 2018, anul de vârf pentru importuri, a fost nevoie de 23% din producția mondială de avioane de linie pentru a acoperi cererea Chinei.

Statele Unite și aliații săi au decis deja să se decupleze cât mai repede de China când vine vorba de semiconductori și sisteme de telecomunicații. Iar următorul pas, în cazul în care Xi Jinping hotărăște să trimită arme Rusiei, este impunerea de sancțiuni care vor pune la pământ industria aviatică a Chinei.

În timp ce China dorește să dezvolte înlocuitori de producție locală pentru aceste componente importate din domeniul aviatic, creând în cele din urmă avioane pur chinezești, acesta va fi un drum foarte lung.

Rușii, gata să suporte un nou șoc de la Kremlin: Putin vrea să ia o măsură extrem de nepopulară de la 1 aprilie 2023

Motoarele sunt cea mai slabă verigă din planurile de aviație civilă ale Chinei. Corpurile, sistemele și tehnologiile aeronavelor pot fi dificil de dezvoltat, dar motoarele cu reacție sunt la un nivel complet diferit, în ceea ce privește barierele privind livrarea. De fapt, doar trei companii, situate în două țări General Electric și Raytheon/Pratt & Whitney în Statele Unite și Rolls-Royce în Marea Britanie construiesc motoare cu reacție comerciale.

Așadar, China nu ar avea de unde cumpăra motoare pentru avioanele sale, dacă aceste companii americane și britanice ar opri livrările. Rusia nu a putut deveni o opțiune de furnizor de motoare cu reacție pentru China.

China ar avea o alegere simplă: să regândească vânzarea de arme Rusiei sau să admită că planurile pentru o industrie aeriană națională autonomă sunt insuportabile, cel puțin pentru următorii 12 până la 15 ani.

Desigur, dacă China înarmează Rusia, ar exista și opțiunea de a sancționa flota de avioane de linie existentă a Chinei, care este aproape în totalitate fabricată în Occident și, prin urmare, depinde de un flux constant de piese de schimb.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#china rusia, #china arme, #Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale, #razboi Ucraina, #razboi Rusia, #Putin Xi Jinping , #China