China nu a sărit în salvarea Rusiei: Motivul ascuns pe care Putin l-a aflat acum

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 01:21
6581 citiri
China nu a sărit în salvarea Rusiei: Motivul ascuns pe care Putin l-a aflat acum
China nu a ajutat Rusia pe cât s-a așteptat Putin FOTO: FA

După începutul invaziei provocate de Putin în Ucraina și impunerea pachetelor de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, Kremlinul a căutat ajutor în afara Europei. Însă China nu a sărit în totalitate să salveze economia Rusiei, iar Putin a aflat motivul ascuns al acestei mișcări: parteneriatul lor ”fără limite” a fost o stradă cu sens unic.

Din 2014, când națiunile occidentale au impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei, Kremlinul a susținut că companiile rusești caută afaceri cu China, în căutarea de nou oportunități. Acest pivot către est a devenit mai urgent de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022, potrivit Foreign Affairs.

Anul trecut, două poduri s-au deschis peste râul Amur, care marchează granița dintre Rusia și China. Și la o întâlnire din martie 2023, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au angajat să aprofundeze cooperarea economică ca parte a parteneriatului lor „fără limite”.

Fisură privind lovitura letală pregătită de SUA contra Rusiei: Mai mulți aliați ai americanilor resping acțiunea

Dar cât de mare ajutor i-a oferit China Rusiei de la izbucnirea războiului din Ucraina? Evaluarea realității întorsăturii economice spre est a Rusiei nu este ușoară. Anul trecut, Kremlinul și-a clasificat datele comerciale, ceea ce face dificilă urmărirea sprijinului Chinei pentru Rusia.

China pare să fie precaută în ceea ce privește creșterea comerțului cu Rusia. Și contrar înțelepciunii convenționale, Moscova nu are prea multe de oferit Beijingului. China nu cumpără petrol și gaze rusești cu reduceri mari și își dorește o gamă diversificată de furnizori de energie. Cu alte cuvinte, mult lăudatul pivot al Rusiei spre China, probabil că nu este la fel de reușit precum susțin Putin și Xi.

În 2022, sancțiunile occidentale au vizat în principal importurile rusești de produse occidentale, inclusiv piese pentru mașini, avioane și mașini, reflectând reticența Europei de a-și elimina dependența de energia rusă. Rusia a pierdut, de asemenea, accesul la semiconductori avansați, care se bazează pe tehnologia americană.

Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari

Pe hârtie, relația comercială chino-rusă pare să câștige avânt. Valoarea dolarului american în exporturilor Chinei către Rusia a crescut cu 12,8% în 2022, stimulată parțial de mișcările cursului de schimb.

Valoarea în dolari a exporturilor Chinei către Rusia prezintă o imagine mai modestă a relației comerciale. În 2022, firmele chineze au livrat mărfuri în valoare de 76 de miliarde de dolari către Rusia, aproximativ valoarea livrărilor lor către Indonezia, Taiwan și Australia.

Aceasta a reprezentat doar 2% din exporturile totale ale Chinei – la fel cu transporturile chineze către Thailanda, a cărei economie este cu un sfert mai mare decât cea a Rusiei. Nici anul 2022 nu a fost unul aberant: din 2014, exporturile Chinei către Rusia au crescut cu doar aproximativ 40% în termeni nominali, comparativ cu peste 200% pentru exporturile Chinei către India, Vietnam și Singapore.

Prietenia fără limite dintre Rusia și China nu s-a concretizat

Dar principalul motiv pentru care firmele chineze sunt atât de reticente în a face afaceri în Amur poate avea mai mult de-a face cu Washingtonul decât cu Moscova. Întreprinderile chineze se tem că Statele Unite ar putea impune sancțiuni secundare care ar viza firmele din orice țară care face afaceri cu companii rusești.

Un colonel britanic avertizează: Putin a pierdut deja în Ucraina, viitorul război este la orizont

Până acum, Washingtonul a impus astfel de măsuri doar în cazul acordurilor cu sectorul militar al Rusiei. Dacă Statele Unite ar extinde aceste măsuri la alte sectoare economice, toate companiile din întreaga lume ar fi nevoite să aleagă între piața din SUA și cea rusă.

Pe de altă parte a balanței comerciale, creșterea exporturilor rusești către China pare mai impresionantă: valoarea transporturilor rusești către China a crescut cu 43% în 2022. Dar, din nou, realitatea poate să nu fie atât de roz. Creșterea indusă de război a prețurilor mărfurilor explică o parte a creșterii.

Țițeiul, gazele și cărbunele reprezintă cea mai mare parte a exporturilor Rusiei către China. În 2022, prețul acestor mărfuri a crescut. Drept urmare, mulți producători de mărfuri au înregistrat creșteri abrupte în exporturile lor către China: Canada a crescut cu 39% în 2022, de exemplu. Exporturile Rusiei au crescut și ele. Și contrar credinței populare, China nu pare să cumpere mărfuri rusești cu reducere.

Putin și-a alimentat visteria de război: Colosala sumă de 41 de miliarde de dolari primită de Rusia de la o țară

Din nou, dimensiunea absolută a exporturilor Rusiei către China sugerează o realitate mai modestă. Exporturile Rusiei către China rămân scăzute, la 114 miliarde de dolari anul trecut. Această cifră reprezintă doar 4% din importurile chineze – la egalitate cu transporturile Chinei din Malaezia, a cărei economie este cu o șesime din dimensiunea Rusiei.

O privire asupra datelor vamale chineze arată clar că China dictează în relația sa economică cu Rusia și că Beijingul nu pare să se grăbească să ofere un colac de salvare economic Kremlinului.

Spre comparație, exporturile Chinei spre SUA au fost în 2022 de 536,8 miliarde de dolari, iar exporturile Statelor Unite către Beijing au ajuns la 153,8 miliarde de dolari.

Marile așteptări ale lui Putin în privința prieteniei ”fără limite” cu China, nu au fost încă îndeplinite. Și, spre deosebire de declarațiile oficiale, pivotul entuziast al Rusiei către China nu a fost reciproc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a...
#china rusia, #schimburi comerciale Rusia China, #Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale, #Putin Xi Jinping , #China
Comentarii