Un general american avertizează Congresul și Pentagonul: China a depășit SUA

Joi, 09 Februarie 2023, ora 05:12
3549 citiri
Un general american avertizează Congresul și Pentagonul: China a depășit SUA
Arsenalul militar al Chinei a crescut îngrijorător pentru SUA FOTO: CNN

Ascensiunea militară a Chinei din ultimii ani a devenit îngrijorătoare pentru Casa Albă, iar arsenalul său poate rivaliza deja cu al Statelor Unite. Acum, Anthony Cotton, un general american a avertizat Congresul și Pentagonul că Beijingul dispune de mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale decât SUA.

Scrisoarea șefului Comandamentului strategic al Statelor Unite adresată Congresului american reflectă ”un semnal de alarmă” în privința puterii militare a Chinei, potrivit CNN.

Scrisoarea generalului Anthony Cotton, șeful Comandamentului Strategic al SUA, care supraveghează arsenalul nuclear american, spune că, începând cu octombrie 2022, inventarul Chinei de lansatoare de rachete balistice intercontinentale fixe și mobile cu baza la sol "depășește numărul de lansatoare de rachete balistice intercontinentale din Statele Unite".

Liderul unei țări NATO face un joc dublu, fiind prieten cu Putin: Biden și alianța gata să explodeze împotriva lui

În scrisoare se mai spune că China nu are mai multe rachete ICBM-uri sau focoase nucleare decât SUA. O declarație comună publicată marți, 7 ianuarie 2023, de liderii republicani din comisiile pentru servicii armate ale Congresului a numit scrisoarea "un semnal de alarmă pentru Statele Unite".

"Nu este puțin spus că programul de modernizare nucleară al Chinei avansează mai repede decât majoritatea credea că este posibil. Nu avem timp de pierdut în ceea ce privește adaptarea posturii noastre de forță nucleară pentru a descuraja atât Rusia, cât și China. Acest lucru va trebui să însemne un număr mai mare și noi capacități", se arată în declarație.

Deși SUA au un arsenal nuclear mai mare decât China, eforturile Beijingului de a-și moderniza și spori capacitățile nucleare au alarmat congresmenii și au atras atenția liderilor militari americani.

Vestea scrisorii vine în contextul în care tensiunile dintre SUA și China au crescut din cauza unui presupus balon de supraveghere chinezesc pe care armata americană l-a doborât sâmbătă deasupra Oceanului Atlantic. Balonul a făcut ca secretarul de stat Antony Blinken să își amâne călătoria anticipată la Beijing, calificând prezența balonului deasupra SUA continentale drept o "încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional".

Putin și-a dat seama că nu poate câștiga în Ucraina: Prima mutare din spatele ușilor închise spre negocieri cu Kievul

China a susținut că traversarea balonului în SUA a fost "în totalitate un accident" și a declarat duminică că își rezervă "dreptul de a reacționa în continuare în mod necesar".

ICBM-urile sunt un element de bază în triada nucleară a SUA, care include sisteme de lansare a rachetelor nucleare pe uscat, în aer și pe mare. Potrivit Departamentului Apărării, acestea sunt distribuite în 400 de "silozuri subterane întărite", cu alte 50 de silozuri "menținute în stare gata de atac".

Arsenalul american include, de asemenea, mai mult de o duzină de submarine capabile să lanseze rachete balistice și o flotă de bombardiere cu capacitate nucleară.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#China rachete, #rachete intercontinentale, #rachete China, #SUA rachete Patriot, #rachete balistice, #china arme, #China SUA , #Statele Unite