Șocul venit din China lovește lumea: Îngrozește Occidentul și pe miliardarul Elon Musk ”lăsat în praf”

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 02:22
26005 citiri
Șocul venit din China lovește lumea: Îngrozește Occidentul și pe miliardarul Elon Musk ”lăsat în praf”
Exporturile de mașini electrice din China au explodat în 2023 FOTO: FT

Un șoc venit din China lovește cu putere lumea și îngrozește Occidentul, atât Europa cât și Statele Unite, provocând milioane de șomeri. Inclusiv miliardarul Elon Musk își face probleme după ce Beijingul a cucerit globul cu afluxul său de mașini electrice, afectând vânzările vehiculelor sale.

Cu doar cinci ani în urmă, China a livrat doar un sfert din totalul de mașini vândut de Japonia, atunci cel mai mare exportator din lume. În această săptămână, industria chineză a susținut că a vândut în străinătate peste 5 milioane de mașini în 2023, depășind totalul japonez și devenind cel mai mare exportator din lume, potrivit The Economist.

Este China pe cale să declanșeze un alt val de dezindustrializare asupra lumii bogate? Aproximativ 1 milion de muncitori americani din producție și-au pierdut locurile de muncă din cauza concurenței chineze în 1997-2011, pe măsură ce țara s-a integrat în sistemul comercial global și a început să livreze mărfuri ieftine în străinătate.

Unda de șoc a SUA trimisă lui Putin: Fenomenul nemaivăzut din 1993, care izbește masiv economia Rusiei

Acest „șoc venit din China” a fost de atunci acuzat pentru orice, de la creșterea numărului de decese în rândul americanilor din clasa muncitoare și până la alegerea lui Donald Trump.

Acum, producătorii de automobile din China se bucură de o creștere uimitoare. Asta stârnește temeri de un alt șoc. De fapt, succesele mașinilor chinezești ar trebui sărbătorite, nu considerate ceva de temut.

Cel mai mare producător auto din China, Byd, a vândut 0,5 milioane de vehicule electrice în al patrulea trimestru din 2023, lăsând Tesla lui Elon Musk ”în praf”. Iar pericolul din China pentru Occident nu se oprește aici, pe măsură ce lumea se decarbonizează, cererea va crește și mai mult. Până în 2030, China și-ar putea dubla cota de piață globală, până la o treime, punând capăt dominației campionilor naționali ai Occidentului, în special în Europa.

De data aceasta, va fi și mai ușor pentru politicieni să dea vina pentru orice pierdere a locurilor de muncă din Vest pe jocul greșit al Chinei. Un climat geopolitic înghețat va alimenta sentimentul că producția subvenționată îi pune pe muncitorii occidentali pe nedrept, în dificultate.

Cele mai populare destinații turistice din lume în 2024: Top 20 mondial Tripadvisor, locuri preferate de români deopotrivă

Prin urmare, va fi tentația pentru factorii de decizie din lumea bogată de a-și proteja producătorii de mașini de atacul competiției susținute de stat. În octombrie, Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra mașinilor chinezești.

Se spune că președintele Joe Biden ia în considerare creșterea tarifelor pentru aceștia, chiar dacă producătorii de mașini din America, protejați de o taxă de 27,5% și de subvenții din legea de reducere a inflației, se confruntă în prezent cu o concurență redusă chineză. Cu toate acestea, blocarea mașinilor chinezești ar fi o greșeală.

Un motiv este că piața mașinilor va fi răsturnată, indiferent de comerțul cu China. În 2022, 16-18% dintre mașinile noi vândute în întreaga lume erau electrice; în 2035, UE va interzice vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere internă.

Dar riscurile? Amenințarea pentru industrie din importurile ieftine este de obicei exagerată. Lecția de la ascensiunea producătorilor de mașini japonezi și sud-coreeni în anii 1980 este că concurența determină firmele locale să treacă treptat, în timp ce participanții în cele din urmă apropie producția de consumatori.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#China masini electrice, #masini electrice china, #masini electrice, #China Occident, #China SUa conflict, #constructori auto , #China