Criza lovește catastrofal China, afectând lumea: Xi Jinping pune pe masă în disperare 280 de miliarde de dolari

Vineri, 26 Ianuarie 2024, ora 01:16
6225 citiri
Criza lovește catastrofal China, afectând lumea: Xi Jinping pune pe masă în disperare 280 de miliarde de dolari
Xi Jinping încearcă să salveze economia țării de la colaps FOTO / captură Express

După ce un adevărat cataclism financiar a lovit China în ultimii 3 ani, iar bursele sale au avut pierderi colosale de 6.300 de miliarde de dolari și retragerile de capital ale străinilor au zdruncinat economia și tot globul, acum se vede o rază de speranță. Președintele Xi Jinping pune pe masă un plan disperat în valoare de 280 de miliarde de dolari pentru a salva criza economică de la Beijing.

S-a anunțat că Partidul Comunist din China are în vedere un plan de salvare de 280 de miliarde de dolari pentru a stimula piețele de acțiuni și de capital din acestă țară, potrivit Express.

Mișcarea vine după ce premierul chinez Li Qiang a cerut autorităților să ia măsuri „ferme” pentru a controla economia, după ce bursa chineză a scăzut la un minimum din ultimii cinci ani.

O breșă reușită de Ucraina deschide drumul spre înfrângerea lui Putin: Nimeni nu se aștepta la lovitură

Indicele CSI 300 al Chinei a pierdut o cincime din valoare în ultimele nouă luni, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2019 în această săptămână, indicele NASDAQ Golden Dragon China scăzând și el pentru a șasea zi la rând.

Încrederea scăzută a investitorilor a început în 2021, când gigantul imobiliar Evergrande s-a prăbușit. Bloomberg raportează că Li a avut luni o întâlnire cu cabinetul chinez pentru a spori valoarea investițiilor companiilor listate.

După întâlnire, Consiliul de Stat al Chinei a declarat că trebuie să îmbunătățească politica macro pentru a stimula redresarea economică a țării în urma pandemiei de Covid.

Descoperire neașteptată a oamenilor de știință: O băutură consumată de unii reduce riscul de cancer

Piața de valori a țării a înregistrat un salt inițial atunci când restricțiile au fost ridicate, dar revenirea nu a fost menținută. Anul trecut, fondul suveran de investiții de 1 trilion de lire sterline al Chinei a cumpărat fonduri tranzacționate de investiții (ETF) și acțiuni bancare în încercarea de a stimula piața.

Alte 81 de miliarde de lire sterline au fost, de asemenea, injectate în sistemul financiar al țării de către Banca Populară a Chinei. Michael Hirson, economist la 22V Research, a declarat pentru Bloomberg că problemele Chinei sunt adânc înrădăcinate.

El a spus: „Cea mai mare provocare cu care se confruntă piețele de acțiuni din China este mai degrabă macroeconomică decât tehnică. Într-un mediu de cerere slabă din sectorul privat și de deflație prelungită, este greu să atragi investitorii cu privire la perspectivele companiilor chineze de a crește veniturile și profiturile”.

Șocul venit din China lovește lumea: Îngrozește Occidentul și pe miliardarul Elon Musk ”lăsat în praf”

China se confruntă, de asemenea, cu o criză demografică, pe măsură ce rata natalității scade și populația în vârstă de muncă se micșorează. Populația țării a scăzut cu două milioane anul trecut și mai mult de o cincime din populația sa are acum 60 de ani sau peste.

Derek Irwin, un manager de portofoliu pentru piețele emergente la Allspring, o firmă de administrare a activelor, a declarat pentru Reuters: „Până nu va apărea o criză mai mare, guvernul chinez ar putea continua să arunce pahare cu apă pe foc, în loc de ceva de mare anvergură".

Președintele Xi a spus anterior că China trebuie să se concentreze pe „creștere de înaltă calitate” prin investiții în industriile ecologice și tehnologice.

Prăbușirea este atât de mare încât acțiunile din China și Hong Kong au pierdut aproximativ 6,3 trilioane de dolari din valoarea de piață, de când au atins un vârf în 2021, lucru care afectează întreaga lume, potrivit datelor publicate de Bloomberg.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#China criza economica, #criza China, #bursa China, #colaps economie China, #bursa Hong Kong, #capital China, #piata capital China , #China