Cum transformi o persoană cheltuitoare într-un cumpărător prudent. Învață să identifici factorii care te ademenesc spre achiziții impulsive

Sambata, 11 Martie 2023, ora 08:30
9971 citiri
Cum transformi o persoană cheltuitoare într-un cumpărător prudent. Învață să identifici factorii care te ademenesc spre achiziții impulsive
Concentrați-vă pe ceea ce puteți controla și pe schimbările pe care le puteți face FOTO Pixabay.com

Mai mult ca oricând, simţim presiunea schimbării. Nu mai avem siguranţa de altă dată. Şi trebuie sa fim foarte atenţi cum drămuim fiecare leu. Iar schimbarea necesită efort și poate provoca stres.

Pentru a vă minimiza stresul și pentru a vă menține energia, concentrați-vă pe ceea ce puteți controla și pe schimbările pe care le puteți face, nimic mai mult.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi cum poți face să te transformi dintr-un client cheltuitor într-unul prudent şi mai atent la propriile reacții.

Înainte de a face modificări majore în comportamentul de cheltuieli, puteți identifica factorii declanșatori care va epuizează resursele personale (bunăstarea) și energia și vă determină să faceți cumparaturi de impuls. Când ieși pe ușă, ține cont de:

Ora din zi

Este indicat să faceți cumpărături în momente ale zilei sau ale săptămânii când aveți mai multă energie și vă simțiți mai puțin stresați și sub presiune, astfel încât să puteți face alegeri mai înțelepte.

Mediul înconjurător

Există anumite medii care vă determină să cheltuiți sau vă simțiți obligat de împrejurări? De exemplu, târgurile de artizanat, mall-urile, magazinele de electronice? Limitați-vă oportunitățile de a cheltui în astfel de medii fie nemergând acolo, fie păstrându-vă banii în siguranță.

Starea de spirit

Anumite dispoziții și stări emoționale vă epuizează resursele energetice și vă pot face mai predispus la cumpărături impulsive. Identificați stările de spirit care vă afectează comportamentul de a cheltui: fericit, trist, foame, obosit, distras... și găsiți modalități de a nu face cumpărături în timpul stărilor de spirit care vă vor determina să cumpărați impulsiv.

Loc

Există un anumit magazin sau oraș care este slăbiciunea ta? Îți place să faci cumpărături pentru rechizite de artizanat la un magazin preferat? Îți place să te plimbi pe culoarele din magazinul de îmbunătățiri pentru locuințe sau de unelte în căutarea unor oferte sau idei grozave? Poate că te simți impulsiv la cumpărături atunci când vizitezi un anumit oraș.

Dacă există un loc de evitat, fă tot posibilul şi limitează oportunitățile de a merge acolo. Dacă tot trebuie să pleci, atunci păstrează-ți banii în siguranță... mai multe despre asta în scurt timp.

Sărbătorile sau ocaziile speciale

Există o sărbătoare sau o tradiție specifică care vă determină să cumpărați fără să stați prea mult pe gânduri? Cumpărăturile cu un anumit prieten contribuie la cheltuieli neplanificate? Cheltuiți impulsiv când știți că veți primi o sumă mai mare de bani, însă încă nu ați primit-o, de exemplu: un bonus de la serviciu?

Cheltuielile determinate de ocazie pot fi controlate cel mai bine dacă aveți un buget care să permită cheltuieli sezoniere și neregulate. Păstrarea banilor în siguranță vă va ajuta și în acest sens.

CEC Bank te învață sa fii responsabil cu banii tăi!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cheltuieli, #cumparaturi, #bani, #buget, #serviciu , #Banca