Cât îi costă pe părinţi începerea şcolii. Principala sursă de finanțare pentru aproape jumătate dintre români

Sambata, 03 Septembrie 2022, ora 08:30 11046 citiri
"47,74% dintre părinţi au declarat că bugetul de cheltuieli pentru şcoală va crește cu circa 30%" FOTO Pixabay.com

O bună parte dintre părinţi au fost şi încă sunt în alertă maximă cu tot ceea ce înseamnă pregătirile începutului an şcolar 2022-2023. Toţi părinții îşi doresc să aibă ce să le pună in ghiozdan copiilor iar unii dintre ei abia îşi pot permite să le cumpere rechizite.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi, pe baza celui mai recent sondaj realizat de CEC Bank şi Finzoom.ro, de câţi bani au nevoie românii ca să cumpere strictul necesar copiilor pentru începerea şcolii şi care sunt principalele tipuri de cheltuieli cu strictul necesar.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar părinții fac eforturi disperate pentru a asigura copiilor condițiile minime pentru începerea școlii.

Astfel, potrivit sondajului, românii au cheltuit în medie 540 lei pentru fiecare copil cu pregătirile pentru începerea școlii. Cei mai mulți dintre respondenți (33,23%) au alocat bugete între 300 lei și 500 de lei, 31,2% au alocat între 500 lei și 1 000 de lei, iar la polul opus doar 8,11% au declarat că au alocat peste 1.000 lei.

La întrebarea dacă bugetul alocat pentru cumpărăturile de școală se va reduce sau va crește, 47,74% dintre respondenți au declarat că bugetul va crește cu circa 30% și doar 12,17% au menționat că va fi similar cu anul trecut.

Meditațiile, o categorie importantă de cheltuieli

Mai mult, din sondaj aflăm că salariul din luna curentă este principala sursă de finanţare pentru 47,1% dintre români. Doar 24,5% strâng bani din timp iar peste 11% vor cumpăra cele necesare pentru începutul școlii pe datorie (de la prieteni/card de credit).

Meditațiile reprezintă o altă categorie importantă de cheltuieli. 1 din 3 români declară că apelează la acest sistem, iar cel mai frecvent, apelează la meditații la matematică (42,2%) și limba română (28,05%).

Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu rechizitele. Cei mai multi respondenți alocă între 300 și 500 lei pentru rechizite. Pe locul secund, îmbrăcămintea și încălțămintea ocupă un procent de 34,82% din bugetul alocat, urmat de manuale și caiete speciale (21,79%).

Doar 1 din 3 părinți își vor trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi

De asemenea, 1 din 2 copii nu va avea parte de un ghiozdan nou odată cu începutul anului școlar. La polul opus, doar 3,6% dintre copii își cumpără mai multe ghiozdane noi în timpul anului, fiind considerat un accesoriu de modă.

Mall-urile și supermarketurile rămân în continuare destinația preferată pentru cumpărături - fiind menționate de 43,1% dintre români, urmate de magazinele specializate (22%) și librării (21%). Doar 14% dintre respondenți preferă varianta online pentru cumpărăturile de școală.

Copiii folosesc tehnologia pentru școală

În acest sens, ecranele devin indispensabile în procesul educațional. Românii declară că smartphone-urile sunt pe primul loc (34,67%), urmate de tablete (29,7%), laptop (25,5%) și doar 10% - desktop, acesta avânt tendința să devină un instrument foarte puțin utilizat.

Important de subliniat că până pe 30 septembrie, CEC Bank are în derulare o campanie promoțională prin care încurajează plățile cu cardul: clienții care cumpără produse pentru școală și le achită cu carduri VISA sunt înscriși automat în tragerea la sorți și pot câștiga diverse premii: tablete, iPad-uri Pro sau cursuri Dalles.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News