Autori şi interpreţi din Germania, speriați de ChatGPT. Ei cer UE să înăsprească reglementările privind inteligenţa artificială

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 09:23
2462 citiri
Autori şi interpreţi din Germania, speriați de ChatGPT. Ei cer UE să înăsprească reglementările privind inteligenţa artificială
Îngrijorările cu privire la inteligența artificială sunt tot mai mari FOTO Hepta

Patruzeci şi două de asociaţii şi sindicate germane, care reprezintă peste 140.000 de autori şi interpreţi, au îndemnat miercuri Uniunea Europeană să consolideze proiectele de norme privind inteligenţa artificială, subliniind ameninţarea la adresa drepturilor de autor din partea ChatGPT, transmite Reuters.

Sindicatele pentru sectorul creativ Verdi şi DGB şi asociaţiile pentru fotografi, designeri, jurnalişti şi ilustratori şi-au expus preocupările într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Consiliului European şi legislatorilor UE.

Scrisoarea a subliniat îngrijorările tot mai mari cu privire la inteligenţa artificială generativă (AI), cum ar fi ChatGPT, care poate imita oamenii şi poate crea text şi imagini pe baza solicitărilor.

”Utilizarea neautorizată a materialului de instruire protejat, prelucrarea lui netransparentă şi înlocuirea previzibilă a surselor cu producţia de AI generativă ridică întrebări fundamentale de responsabilitate, răspundere şi remunerare, care trebuie abordate înainte de a avea loc un prejudiciu ireversibil”, arată scrisoarea văzută de Reuters.

”AI generativă trebuie să fie în centrul oricăror reglementări semnificative ale pieţei AI”, apune scrisoarea.

Comisia Europeană, care anul trecut a propus reguli pentru inteligenţa artificială, va discuta în lunile următoare detaliile finale cu parlamentarii UE şi cu statele membre, înainte ca regulile să devină lege.

Regulile ar trebui consolidate pentru a reglementa AI generativă de-a lungul întregului ciclu de produs, în special pentru furnizorii de modele de fundaţie, au spus grupurile.

De asemenea, solicită ca furnizorii de astfel de tehnologii să fie răspunzători pentru tot conţinutul generat şi difuzat de AI, în special pentru încălcarea drepturilor personale şi a drepturilor de autor, dezinformarea sau discriminarea.

Scrisoarea afirmă că furnizorii de modele de fundaţie, cum ar fi Microsoft, Alphabet, Google, Amazon şi Meta Platforms, nu ar trebui să aibă voie să opereze servicii de platformă centrală pentru a distribui conţinut digital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#ChatGPT, #inteligenta aritificiala, #scriitori chat gpt, #Comisia Europeana, #reguli ai , #ChatGPT