Fotbal si bani: O decizie mizerabila

Autor: Daniel Daianu - membru in CA al BNR
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 12:23
5801 citiri

Intre disciplinele sportive, fotbalul este, de departe, ceea ce se poate numi un fenomen social: polarizeaza atentia si interesul a sute de milioane de oameni. Cat de mult conteaza in viata oamenilor se vede lesne din modul in care copii, tineri, adulti se identifica cu imaginea si etosul unui club.

Cluburile sportive, mai ales cele de traditie, fac parte din identitatea multor oameni, leaga istorii personale, legaturi familiale, poarta faima si intretin mandrie, nu numai sportiva.

Sunt state, precum Brazilia, Argentina, Italia etc., pentru care echipa nationala de fotbal este un simbol de nepretuit. Sunt nu putini oamenii pentru care echipa de club din regiunea in care traiesc este un bun de neinlocuit, de care sunt atasati prin fire vizibile si invizibile. Aceasta se vede si prin faptul ca sunt emigranti, care pleaca cu echipa de suflet in suflet pe meleagurile unde cauta un trai mai bun.

In Europa, gasesti tifosi/fani ai unor cluburi precum Benfica Lisabona si FC Porto, Juventus, Atletico Madrid etc, orase unde cetateni portughezi, italieni sau spanioli au emigrat.

Dar sportul inseamna si multi bani; o industrie intreaga produce bani prin transformarea cluburilor, a celor mai mari, in intreprinderi ce sunt guvernate de nevoia acuta de performanta masurabila si concretizata in castiguri. Asa s-a ajuns la sume astronomice de transfer de jucatori, salarii ametioare care merg la zeci de milioane euro/dolari anual pentru cei mai valorosi. Exista sume de transfer si de reziliere de contract care depasesc suta de milioane de euro/dolari.

Globalizarea si-a pus amprenta pe dinamica fotbalului. Cluburile cele mai mari au sustinatori pe intreg mapamondul si castiga din afaceri derivate enorm (vanzari de echipamente, reclame, de pilda) ; cifrele de afaceri ale unor cluburi bat catre 1 miliard de dolari.

FIFA (forul mondial) si UEFA (forul european) au devenit institutii care aduc laolalta interese diverse si care ilustreaza impletirea interesului pecuniar, de afaceri, cu cel sportiv.

Distributia de putere economica in lume are corespondent in finantarea fotbalului. Sunt bani multi din Asia, care ajung in cufere ale unor cluburi de pe continentul european. Exista si miscarea sportivilor in sens invers; fotbalisti de renume, catre apus de cariera, aleg sa castige bani multi la cluburi din SUA si China (sau in tari arabe).

Dar, adesea, interesul sportiv cade pe planul al doilea. Si ce este mai grav, se subestimeaza, se ignora faptul ca, in cele din urma, sportivii sunt oameni care se cuvine sa fie tratati ca atare.

Atacul din Germania asupra echipei Borusssia Dormund este inca o dovada ca terorismul nu cunoaste granite - intre state, comunitati, ocupatii ale oamenilor, persuasiune religioasa. Trauma fotbalistilor Borussiei s-a vazut din declaratiile lor, in interviuri intens mediatizate.

Ma gandesc, de exemplu, la Nouri Sahin, care a mentionat clipa revederii cu familia dupa episodul care ar fi putut avea victime numeroase (Marc Bartra, component al echipei, a suferit o interventie chirurgicala).

Si este de judecat decizia UEFA de a a amana meciul cu A.S Monaco cu numai o zi.

A invoca calendarul incarcat competitional, cum au facut oficialii UEFA, este de-a dreptul grotesc. Imi pun intrebarea: ce s-ar fi intamplat daca atacul terorist ar fi curmat viata unor fotbalisti. Ar fi fost obligata BVB sa intre pe teren a doua zi cu o echipa decimata, cu raniti, eventual cu echipa a doua, care joaca intr-o liga regionala? A gandi ca fiind numai Marc Bartra indisponibilizat fizic se putea juca este un argument neconvingator; trauma unor jucatori este si de ordin psihologic.

Sahin spunea in interviul amintit ca nu ii vor pleca din minte fetele colegilor sai cand au avut loc exploziile si dupa aceea. Sokratis, stanca din apararea echipei imbracate negru cu galben (Die Schwarzgelben), a dat o replica tulburatoare ce viza UEFA: "Nu trebuie sa fim tratati ca animale".

Sunt foarte multi bani care se invart in sport si foarte multi castiga de pe urma competitiilor sportive. Ma refer nu la sportivii vedeta care castiga precum staruri pop mondiale.

Cand imi vin in minte scandalurile de coruptie care au implicat persoane din conducerea FIFA, a UEFA, din federatii nationale, cu atat mai mult sunt revoltat de decizia UEFA de a forta Borussia Dormund sa joace aseara runda de sferturi de finala din Champions League.

Aceasta decizie arata ca, pentru cei ce dirijeaza forurile internationale de fotbal si altii care trag sfori, banul este mai presus de orice - ca sportivii, ca oameni cu sentimente si familii, trec pe planul doi; este o decizie mizerabila!

PS: Meciul putea fi amanat pentru vineri sau sambata, iar BVB si AS Monaco puateau avea meciurile din ligile nationale reprogramate.

Daniel Daianu este membru in consiliul de administratie al BNR, fost prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si fost ministru al Finantelor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Explozii autocar Dortmund, #Dortmund Monaco meci amanat , #stiri Champions League