Sorin Grindeanu, conferință despre accidentul feroviar din Galați abia la două zile după tragedie: "Nu cred că e normal să-mi spun o părere personală"

Luni, 27 Martie 2023, ora 17:26
3749 citiri
Sorin Grindeanu, conferință despre accidentul feroviar din Galați abia la două zile după tragedie: "Nu cred că e normal să-mi spun o părere personală"
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor a susținut o conferință de presă la două zile de la tragedia din gara Galați FOTO captură video

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a susținut luni, 27 martie, o conferință de presă legată de accidentul feroviar din Gara Galați. Demnitarul a catadicsit să apară în public și să vorbească despre subiect, abia la două zile după tragedie, doar la presiunea jurnaliștilor care l-au abordat în Parlamentul României.

Grindeanu a susținut în cadrul intervenției că locomotiva care a cauzat accidentul din seara zilei de sâmbătă, 25 martie, ar fi avut revizie tehnică în dimineața în care s-a produs tragedia.

Sorin Grindeanu a adăugat că sunt ”cam 20 de ani de când nu s-a cumpărat nicio garnitură de tren nouă în România”, dar că în această săptămână se depun oferte pentru achiziția a 22 de garnituri noi. ”Prin PNRR, sunt aproximativ 700 de kilometri de cale ferată cu contracte încheiate de finanțare”, a adăugat ministrul.

Grindeanu a precizat că în prezent este în desfășurare o anchetă care va stabili cauza tragediei.

”Pot să vă spun un lucru în premieră. Locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seara, 25 martie, a ieșit din revizie tehnică din depoul Ploiești în dimineața acelei zile. Am actele (…) În acea dimineață s-a ieșit din depoul Ploiești, că alte lucruri poate nu au fost conforme cu normativele, cine nu le-a respectat trebuie să răspundă, fără niciun fel de dubii”, a declarat ministrul Transporturilor, potrivit știrileprotv.ro.

Întrebat dacă aceste revizii se fac superficial, Grindeanu a precizat că nu vrea să se pronunțe înainte de finalizarea raportului: ”Aș specula”, a spus acesta.

Cauzele care au generat accidentul produs sâmbătă seara în Gara Galaţi, la cuplarea locomotivei la garnitură, vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la faţa locului, a informat recent CFR Călători.

“Când toate aspectele legate de anchetă, toate, inclusiv acesta, ceea ce v-am spus mai devreme mi se pare o informaţie extrem de importantă şi sigur va fi luată în calcul de către anchetatori. Toate aceste rapoarte, fie că vorbim de Teleorman, fie că vorbim de Galaţi, vor fi publice şi vor fi prezentate. Dar înainte de aceste încheieri de rapoarte nu cred că e normal să-mi spun o părere personală nebazată până la urmă şi nefiind specialist”, a adăugat Grindeanu.

Totodată, el susține că sistemul feroviar este subfinanțat de zeci de ani și pentru a evita asemenea accidente sunt necesare investiții.

„Standardele tehnice în sistemul feroviar trebuie să fie asigurate mereu la cei mai buni parametri pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete. Tot din capul locului trebuie să spun că de zeci de ani acest sistem a fost subfinanțat. Asta e o realitate pe care nu o putem să o negăm. (…) Trebuie precizat faptul că sunt foarte multe lucruri de făcut în domeniul feroviar pentru că acești zeci de ani de subfinanțare ne-au adus într-o situație nu tocmai fericită și că tot ceea ce înseamnă program operațional de transporturi sau PNRR înseamnă de fapt o reformă din temelii a acestui sistem feroviar”, a spus Grindeanu, potrivit digi24.ro.

Dacă ar fi fost doar aceste subfinanțări, poate lucrurile nu ar fi stat atât de rău, eu cred că au fost și alți factori, adăugat Grindeanu.

El a mai afirmat că demisia unui director sau a unui ministru nu rezolvă această problemă.

“Un om poate să îşi dea demisia, că vorbim de director general la CFR Călători, că vorbim de miniştri, nimeni nu este de neînlocuit şi nimeni nu este perfect. Lucrurile astea în schimb nu rezolvă problema. Toate aceste lucruri care de aproximativ 30 de ani nu s-au rezolvat în România. De 30 de ani există subfinanţarea acestui sistem feroviar şi nu doar subfinanţare. Aceste lucruri nu se rezolvă printr-o demisie sau alta.

Se acoperă poate aşa să zicem o emoţie de moment, dar nu e soluţia care să ducă la rezolvarea problemei de fond. Poate fi acoperită această tragedie prin demisia directorului general sau a unui ministru. Şi mediatic poate fi acoperită. Dar rezolvă problema? Nu cred că rezolvă problema”, a afirmat Grindeanu, care a mai precizat că de 20 ani nu s-a cumpărat nicio garnitură de tren nouă în România.

Totuși ministrul a afirmat că transportul pe cale ferată în România ”este sigur”.

Accidentul s-a petrecut, sâmbătă seară, 25 martie, în jurul orei 19:30. Trenul urma să plece la 19:45, cu pasageri, din Gara Galați către Mărășești.

Nu se urcase, până în acel moment, decât un călător, iar vagonul înfrânat aștepta să fie atașat la o locomotivă.

Conductorul de tren și șeful de tren se aflau în spatele vagonului, în exterior, când locomotiva a venit cu viteză mare și a lovit puternic vagonul, mutând-ul circa 70 de metri mai în spate.

În urma impactului, pasagerul care se urcase în vagon a rămas încarcerat. Femeia conductor de tren a fost aruncată pe peron. Răni au suferit și ceilalți doi bărbați din vagon.

Femeia a fost resuscitată de cinci ori și, în final, a murit la spital. Gina Basoc avea 53 de ani și lucra în cadrul CFR de la vârsta de 18 ani. Făcea naveta zilnic, de la peste 30 de kilometri distanță, din localitatea unde stătea. Era mama unui băiat și a unei fetițe de numai 14 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este mecanicul de locomotivă care a evitat o tragedie, după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată în Brașov FOTO/VIDEO
Cine este mecanicul de locomotivă care a evitat o tragedie, după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată în Brașov FOTO/VIDEO
Un mecanic de la Depoul Brașov-Secția Teiuș a fost felicitat de CFR, după ce a reușit să evite la limită o mașină de pompieri care a forțat trecerea de cale ferată. Șoferul...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#CFR, #Sorin Grindeanu, #accident gara galati, #controlor tren, #accident mortal , #CFR