Șirul de tuneluri construit într-o zonă montană din România. Proiectul spectaculos va permite viteze de 160 de km/oră VIDEO

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 11:42
50297 citiri
Șirul de tuneluri construit într-o zonă montană din România. Proiectul spectaculos va permite viteze de 160 de km/oră VIDEO
Tunelurile montane săpate pe lungimi mici în munte pe malul râului Mureș FOTO Adevărul

Unul dintre cele mai spectaculoase și mai dificile șantiere de infrastructură din România se derulează în prezent pe Valea Mureșului, între localitățile hunedorene Tisa și Sălciva.

Este vorba despre o salbă de tuneluri, viaducte și poduri în succesiune peste râul Mureș pentru a construi calea ferată de mare viteză proiectată între Simeria și Gurasada.

Șantierul este avansat pe tronsonul Gurasada-Ilteu, potrivit Adevărul.

Imaginile filmate din dronă arată o succesiune spectaculoasă de trei tuneluri săpate în munte pe o lungime de câteva sute de metri. Mobilizarea muncitorilor este bună, în condițiile în care tronsonul, în lungime de 22,3 kilometri ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2023.

Sunt proiectate 13 poduri, dintre care două peste râul Mureş, 15 podeţe, un pasaj superior şi trei inferioare, două viaducte, cele trei tuneluri săpate în munte şi lucrări civile în patru staţii de cale ferată.

Un alt tronson dificial este cel între Gurasada și nodul feroviar de la Simeria, pe aproximativ 30 de kilometri. Aici sunt în curs de construcție trei poduri peste râul Mureș, în lungime de aproximativ 500 de metri fiecare.

Pe bucata între Ilteu și Simeria, zona montană și faptul că râul Mureș șerpuiește fac șantierul extrem de dificil. Conceptul proiectului feroviar este ca trenurile de călători să circule cu 160 de km/oră, iar cele de marfă cu 120 km/h. Din acest motiv, traseul trebuie evite curbele cu raze mici sau diferențele prea mari de nivel, fiind necesară străpungerea munților și traversarea de mai multe ori a râului Mureș.

Statul român s-a concentrat în ultimele două decenii pe reconstruirea coridorului feroviar principal care să lege vestul României de Marea Neagră, Curtici-Constanța (fost "IV", actual "Rin-Dunăre"), în lungime de aproximativ 850 kilometri.

Din aceștia, sunt finalizați ~570 km (Curtici-Ghioroc, Simeria-Sighișoara, Predeal-București-Constanța) din care ~470 km permit 140-160 km/h viteză maximă, potrivit Pro Infrastructură.

"253 kilometri se află în reconstrucție. Din ei, se circulă deja pe fir nou pe 108 km, în cea mai mare parte fiind proiectați la 160 km/h și operați cu 120 km/h în prezent. Din cei 108 km, CFR a anunțat că va face recepția pe 100 km în 2023, adică ambele fire vor fi finalizate. Dar dincolo de aspectele strict tehnice, călătorii sunt interesați de porțiunile de cale nouă care sunt date în folosință.

Pe Ghioroc-Simeria (141 km, 4 contracte în derulare, semnate în 2017 pe 4 ani) se circulă deocamdată pe fir nou pe 103 km. Preconizăm deschiderea în 2023 a "variantei de viteză Vețel", adică ~6 km de cale nouă care este o suită de 3 poduri peste Râul Mureș în lungime de aproape 500 metri fiecare.

Din totalul de 9 poduri peste Mureș prevăzute, se va da drumul la trafic pe 5 poduri. Tot pe Harta API găsiți termenele estimate de noi pentru inaugurarea celor 28 km rămași (sperăm până în 2025). Sunt cele mai grele tronsoane deoarece traseul schimbă malurile Mureșului și croșetează prin tunel dealurile de lângă râu.

Pe Sighișoara-Brașov (112 km, 2 contracte semnate în 2020 pe 4 ani) se circulă deocamdată pe fir nou pe 5,7 km (Brașov-Stupini), iar în 2023 estimăm deschiderea a încă 24 km: Stupini-Bod-Feldioara (13 km) și Vânători-Albești-Sighișoara (11 km).

Acestea sunt sectoarele "drepte", iar cele grele din zona muntoasă presupun lucrări de o mare complexitate, inclusiv două tuneluri de 5 și 7 km lungime (24 km de galerie săpată cu TBM) care vor fi cele mai lungi din țară (până la execuția tunelului Predeal).

Este foarte greu să estimăm pe termen mai lung rezultatele pe Sighișoara-Brașov din mai multe cauze: prețurile contractelor neactualizate, antreprenori renumiți pentru întârzieri și mobilizare slabă (Aktor și Euroconstruct), finanțare nesigură cu multe incertitudini legate de CEF2, urmașul CEF1 (program care se va încheia în 2023).

Oricum, nu credem că Sighișoara-Brașov va fi gata mai devreme de 2026 în cel mai fericit caz dar sperăm să ne surprindă CFR și Aktor", arată analiza asociației Pro Infrastructura publicată la începutul anului 2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#CFR, #tuneluri feroviare, #simeria arad, #cale ferata mare viteza , #infrastructura