Sorin Ionita: Sova si Fenechiu nu sunt in stare sa deschida o usa afara Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Mai 2013, ora 13:50
7474 citiri
Sorin Ionita: Sova si Fenechiu nu sunt in stare sa deschida o usa afara Interviu

Marile privatizari ale Guvernului Ponta, Oltchim, CFR Marfa, esueaza pentru ca actuala echipa guvernamentala nu este credibila in ochii marilor investitori, afirma analistul EFOR, Sorin Ionita.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sorin Ionita a explicat ca aceste privatizari ar fi trebuit facute inainte de criza, cand societatile erau rentabile si mediul economic prielnic. Dar pe vremea aceea investitorii erau alungati, iar acum sunt greu de recastigat.

Sorin Ionita considera ca, in aceste conditii, ar fi treaba ministrilor sa umble prin Europa pentru promovarea investitiilor in Romania. "Dar daca tu te scuipi in ochi cu d-na Merkel, unde vrei sa te duci sa promovezi? Tu n-ai o usa deschisa nicaieri, tu nu vorbesti limbi straine, habar n-ai, esti cazut in cap, dar esti foarte smecher si ai ajuns ministru in Romania", spune Sorin Ionita.

Prima tentativa de privatizare a CFR Marfa a esuat. Ministrul Fenechiu a schimbat conditiile. Ne indreptam spre un nou esec de tip Oltchim?

Era previzibil pentru ca semnele de interes nu existau. E chiar un fel de schizofrenie usor amuzanta in Romania pentru ca mare parte din discursul public e cum facem noi sa nu vina nu stiu cine. Problema noastra e ca nu vine nimeni. Nu suntem in pozitia de a selecta.

De ce nu vine nimeni important la privatizarea la CFR Marfa?

Nu numai la CFR. N-a venit nici la Oltchim, nu va veni nici la alte active. Din doua motive. In primul rand, pentru ca nu le-am vandut la timp, adica inainte de criza, si in al doilea rand pentru ca nu dam semne de profesionalism. Oamenii de acolo sunt necredibili. Nu mai este polarizarea politica din vara, in tara avem impresia ca lucrurile s-au calmat. In afara asta dureaza mai mult.

Odata ce ai proiectat o anumita imagine si actuala echipa guvernamentala are o imagine execrabila, nu se poate arata cu nimeni nicaieri, asta se transfera si asupra pietii private. Tanara echipa guvernamentala nu a intalnit niciodata pe nimeni politic sau economic de anvergura.

Persoanele in charge cu aceste privatizari, Sova, Fenechiu, Chitoiu, Vosganian, sunt oameni complet necredibili, desi nu sunt dinozauri, ci oameni tineri care au reusit sa-si rateze niste cariere. Si ei in Romania isi continua cariera politica, dar afara e mai greu.

Cand se putea privatiza inainte de criza? Sa luam sectorul energetic. Cand era dl. Vosganian ministru. Ce jocuri de glezne, cum i-am alungat, si atunci aveam investitori strategici importanti! Pentru Nuclearelectrica ce prapastii am facut, i-am tinut un an si ceva ba cu actiunea de aur, ba fara, ba isi sporea statul detinerea, dar nu avea cu ce, tot felul de prostii. Atunci se puteau privatiza parti strategice cu oameni importanti. I-am alungat.

Pe vremea d-lui Vladescu va amintiti cum le dadeam cu flit, cum dadeam branci pe scari celor de la BM, de la FMI. In Romania lumea uita repede, in sase luni, in afara astea nu se uita. Si acum cand ai tu nevoie de ei, e foarte greu sa te reconectezi.

Da, Romania e o tara relativista, unde azi te scuipi si maine te pupi, in afara nu merge. Si atunci discuta si ai nostri cu cine pot. Cu tot felul de buticari, de ...Se duc pe afara, unde e strict nevoie lumea vorbeste cu ei, la un consiliu european, dar in rest nu au contacte, sunt mai rau decat PDL, care PDL nu era vreo lumina in ceea ce priveste discutia cu strategii. Generatia Nastase - Severin stia o treaba, stia macar cum se fac niste conexiuni.

De asta nu vin investitorii. Pe de-o parte, e criza si ea se lungeste in Europa. Nu se mai arunca lumea la lucruri, cu atat mai mult la cele care presupun risc politic. Guverne care azi decid ceva, maine altceva, nu se tin de cuvant sau incep sa te injure ca furi poporul. Nu stii ce se intampla cu astia. Si atunci nu mai vin, ramai cu baietii tai. Na, privatizeaza cu ei!

Schimbarea conditiilor de privatizare pentru CFR Marfa are sanse sa rezolve problema?

Important e ce semnale au ei pana la urma. Este in interesul lor ca totul sa reuseasca, chiar si al d-lui Fenechiu. Aceasta schimbare vine in urma unor discutii serioase, in urma unor semnale primite sau e un semn de disperare. El ar trebui sa explice.

CFR Marfa ca si Oltchimul ar putea sa fie rentabile. Era o vreme cand CFR Marfa spre exemplu sustinea si CFR Calatori si CFR Infrastructura.

Da, era.

A ajuns sa fie vanduta la un pret de plecare ce nu acopera nici macar pretul vagoanelor, spune Anca Boagiu

Este o marota romaneasca. Nu este o exceptie ca o companie care merge prost sa fie vanduta ca valoare de piata sub valoarea activelor contabile. Nu e doar cazul CFR. Cand mergi prost si faci pierderi, valoarea de piata e mai mica decat daca o vinzi pe bucati. Daca la pretul asta au adus compania, ce sa faci? Sa te dai peste cap sa-ti dea cineva un pret care nu mai face.

Da, inainte de criza, CFR Marfa facea profit. Cand mergeau afacerile. Nu poti compara 2013 cu 2007 cand totul duduia in Romania si CFR avea ce sa transporte. Numai cum mergeau constructiile si cate materiale de constructii erau transportate. Atunci trebuia privatizata sau macar pregatita pentru privatizare.

Ar fi trebuit pusi bani de-o parte pentru vremurile astea rele care inevitabil vin dupa cele bune. Asa e viata. Ciclul economic nu poate fi abolit. Lucrurile trebuiau vandute cand aveau valoare. Asta nu mai e vina lui Ponta, dar unii erau ministrii si atunci, de exemplu Vosganian. In ultimii ani ai lui Tariceanu mai vorbea cineva de privatizari in Romania? N-am auzit. Dupa BCR s-a incheiat.

Cate mari privatizari de succes au fost in Romania in 22 de ani. Mie imi vin in minte doar trei Renault, Holcim si BCR.

Eu nu as califica Petrom o privatizare proasta, nu as califica Mittal o privatizare proasta. Si aici cine-l injura pe Nastase ca a facut si ca a dres...Cum ar fi fost sa faca invers. A fost bine. S-a dat pe bani net pozitivi, s-a luat o suma mica-mare cat s-a luat, dar afacerile respective nu au mai supt de la stat, ba chiar au adus profit mare. Sunt mult mai multe privatizari bune.

Avem companiile precum Oltchim, Posta, CFR Marfa. Ce facem totusi cu ele daca investitorii nu vin?

Oltchim e un ciuruc, unul dintre cele ramase. Posta e un pic altceva. Se incadreaza potrivit unei directive europene in servicii economice de interes general. Tu, stat, ii impui acestui operator niste criterii sociale si un pret. De exemplu, la Posta trebuie sa servesti toata tara. Trebuie sa tii oficiu postal si unde nu e economic.

Asta nu e ca Oltchimul. Nu e 100% pe piata.

Ar fi trebuit sa le fi terminat deja pe alea cele care trebuie sa produca numai profit si nimic altceva. Pe o logica separata, urmand directiva europeana, sa clarificam situatia acestor servicii economice de interes general, unde exista si derogare de la ajutorul de stat.

Eu sunt sceptic. Tu, stat, nu esti in stare sa privatizezi ceva ce poate sa mearga pe profit clar. Cum sa intri in astfel de aranjamente in care eu sa te cred pe tine, stat, ca imi aperi interesul? Nici sa nu-i bagi prea mult in buzunar investitorului, dar nici sa nu-l omori obligandu-l sa duca in spate niste servicii sociale pentru care sa nu-l compensezi in niciun fel.

Daca nu le-am privatizat, ne chinuim acum cu ele. La Oltchim au fost decizii manageriale proaste, au fost sifonati bani in toate partile, acum ce sa faci cu el? Il vinzi pe bucati, ca la infinit bani de la buget nu se pot baga.

Ce facem cu problema sociala din zona daca dispare un mamut ca Oltchimul?

In anii 90, Romania a fost plina de astfel de zone industriale. Dupa criterii, Ramnicu Valcea nici macar nu e la fel de problematica. Nu e Balan din Harghita sau colonii miniere in varf de munte. E o problema sociala, dar alternative exista.

Dar politici care sa stimuleze aceste alternative exista? Eu n-am vazut.

Cum sa faci stimularea in practica? Doar sa chemi investitorii. Ajutor de stat nu ai voie sa dai, zone defavorizate cu regim fiscal preferential nu ai voie. Ministrul ar trebui sa se duca prin Europa sa bata la usi, dar daca tu te scuipi in ochi cu d-na Merkel, unde vrei sa te duci sa promovezi? Tu n-ai o usa deschisa nicaieri, tu nu vorbesti limbi straine, habar n-ai, esti cazut in cap, dar esti foarte smecher si ai ajuns ministru in Romania.

Sova si Fenechiu nu sunt in stare sa deschida o usa. Un ongist daca se duce la Bruxelles deschide mai multe usi decat ei. Cum sa promovezi? Oricum e dificil. Noi ne-am aruncat in apa cea mai adanca, in acest domeniu al reconversiei industriale, al aducerii de investitori, cel mai dificil job al unui guvern.

Deci, pana la urma, marile privatizari sunt in principal o chestiune de credibilitate politica?

La asta ajungi. Dar si mediul actual este extrem de dificil.

Victor Ponta se lauda cu un investitor mare, Daimler, care ar urma sa vina in Romania. A convins pe cineva sau decizia este luata de multa vreme?

Decizia e veche. De cel putin doua ori in ultimii 2-3 ani s-a discutat despre aceasta venire. Este probabil o discutie in cadrul marelui grup industrial care, din cand in cand, ajunge si pe la un oficial roman. Toti, de la guvern la autoritati locale, s-ar da peste cap sa vina Daimler Benz si ar fi foarte bine pentru toata lumea.

Dar nu cred ca ar fi neaparat un succes al acestui guvern.

Daca vine, nu vine pentru ca facem noi nu stiu ce politici extraordinare, ca nici nu le putem face macar, paleta de politici e foarte redusa in Europa. Vine pentru un context macro si pentru ca pe termen lung ei au niste variabile care le arata ceva: teren, forta de munca, piata strategica.

Noi nu putem face foarte mult sa-i atragem, dar putem face foarte mult sa-i alungam. E bine macar asta sa nu facem. Macar cu politica fiscala bine ca Guvernul nu a facut prostii. Ca propuneri exista, sunt convins. Nu vedeti si ideea asta sa stricam anul scolar ca are d-na ministru o treaba cu turismul? N-am mai auzit pe nimeni sa strice sistemul educational ca sa stimuleze turismul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Oltchim CFR Marfa privatizare, #Fenechiu Sova Vosganian , #privatizare