Ioan Rus: CFR nu va mai fi Cenusareasa de la Transporturi

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:58
3062 citiri
Ioan Rus: CFR nu va mai fi Cenusareasa de la Transporturi
Foto: CFR Marfa

Companiile CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa nu vor mai fi "Cenusareasa", a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, intr-o conferinta de presa.

"Asa cum am anuntat la preluarea mandatului, incercarea noastra de a pune in rame de profit toate companiile din subordinea MT si de a reduce pierderile acestor companii a fost o preocupare constanta. Am avut nenumarate discutii, analize la fiecare sfarsit de luna, periodic, legat de evolutia indicatorilor economico-financiari la toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.

De asemenea, am avut discutii multiple cu toti furnizorii de servicii pentru companiile din subordine, cu foarte multi dintre beneficiarii serviciilor pe care noi le oferim catre populatie. Pot sa spun la analiza la noua luni, unele chiar la 10 luni, ca rezultatele economico - financiare ale acestor companii s-au imbunatatit considerabil. Pot sa afirm ca toate companiile CFR - Marfa, Calatori, Infrastructura - nu vor mai fi Cenusareasa in Ministerul Transporturilor din mai multe motive", a spus Rus.

Companiile au inregistrat un trend pozitiv in activitatea curenta, rezultatul operational raportat la activitatea curenta inregistrand cresteri substantiale la CNADNR, cu 17%, CFR Marfa, cu 22,69%, CFR Calatori, cu 26%.

Aceste rezultate au fost posibile prin aplicarea unor programe de reducere a costurilor in special la CFR Marfa cu 12,45%, la CFR Calatori cu 4,37%, la Administratia Porturilor Maritime Constanta cu 7,25%. In paralel, au fost gestionate prudent arieratele si datoriile in special la companiile cu probleme in managementul arieratelor.

Situatia CFR Infrastructura

Potrivit lui Rus, CFR Infrastructura si-a redus nivelul arieratelor si al datoriilor cu 50,53% fata de aceeasi perioada din 2013, in conditiile in care acestea se ridicau la 1,490 milioane de lei in septembrie 2013, iar acum sunt de 737 milioane de lei.

Veniturile obtinute de CFR Infrastructura la 9 luni sunt in crestere cu 11,18%, de la 1,082 milioane de lei in septembrie 2013, iar cheltuielile au urcat si ele cu 9,2%, de la 1,084 milioane de lei, in 2013, la 1,094 milioane de lei, in 2014.

"CFR Infrastructura si-a marit realizarile aferente investitiilor fata de perioada similara, astfel incat, in acest moment, este o companie care sta pe profit si, la finele anului financiar, cu siguranta va fi o companie pe profit fara datorii la bugetul statului, cu arierate sau catre alti furnizori de servicii sau prestatori si cu datorii constand o parte din arierate care se refera la ex-ISPA, bani care se vor plati de la bugetul statului in 2015 - speram in integrum - sau 2015 cu 2016", a precizat Ioan Rus.

Situatia CFR Calatori

In ceea ce priveste CFR Calatori, ministrul Transporturilor a afirmat ca aceasta companie nu are in prezent datorii la bugetul statului, arieratele s-au redus cu 60,5%, in primele 9 luni, veniturile au crescut cu 19,54%, indicatorul calatori expediati a crescut cu 15%, productivitatea muncii a urcat cu 24%, iar cheltuielile au fost diminuate cu 13%.

"Faptul ca am reusit sa facem societatea de electrificare pana la finele anului completamente fara datorii, astfel incat ea sa cumpere de peste tot energie electrica, a scazut costurile cu energie electrica la CFR Calatori cu peste 19%, iar la CFR Infrastructura cu peste 20%, nemafiind clienti captivi pentru sistemul energetic si avand o companie in interiorul MT care joaca in piata, cumpara energie electrica si de la alti furnizori.

De asemenea, am avut discutii cu toti cei care ofera servicii companiilor noastre. CFR Calatori a economisit la licitatii. Daca valoarea estimata era, sa zicem, de 284 de milioane (de lei - n.red.), valoarea adjudecata a fost 183 milioane (de lei - n.red.). Deci, numai diferenta dintre estimarile facute si adjudecari de la finalul licitatiilor economiile CFR Calatori sunt de peste 100 de milioane (de lei - n.red.) la 9 luni", a explicat seful de la Transporturi.

Situatia CFR Marfa

Si CFR Marfa a inregistrat rezultate bune, in conditiile in care volumul de tone expediate a crescut cu 6,9%, iar cota de piata a urcat de la 54% la 58% pentru marfuri transportate.

"Veniturile din exploatare au crescut cu 1,2%, cheltuielile din exploatare au scazut cu 12,4% datorita faptului ca achizitionarea de energie electrica de tractiune de pe piata libera are scaderi de 30% pe acest capitol, renegocierea contractelor pentru reparatia materialului rulant scaderi cu 23,7%, celelalte servicii de paza, transbordare, prestatii metrologice, salubritate etc. au scazut cu 15%, astfel incat pierderea operationala s-a redus cu 90% la CFR Marfa.

Deci, compania, la finele acestui an, se apropie incet - incet de zero pe zero, astfel incat societatea in 2015 va deveni o companie care va arata ca fiind bancabila, avand o valoare a actiunilor crescuta, astfel incat procesul de privatizare a unei astfel de societati va avea o cu totul alta conotatie in piata decat cea despre care am discutat anul trecut. Incep sa cred ca este posibila o privatizare in conditiile in care statul roman si ministerul in sine sau compania sa castige mult mai multi bani pentru ca este in situatia de a avea valoare de piata", a mai spus Rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#Rus companii CFR Cenusareasa, #companii CFR Cenusareasa, #rezultate companii CFR , #datorii