Cumpara sau nu Gruia Stoica CFR Marfa: GFR intarzie analiza in Consiliul Concurentei

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 13:15
2217 citiri
Cumpara sau nu Gruia Stoica CFR Marfa: GFR intarzie analiza in Consiliul Concurentei
Foto: Arhiva

GFR a notificat Consiliul Concurentei dupa aproape sase saptamani de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de guvern privind privatizarea CFR Marfa, fara a transmite insa toate documentele necesare pentru aceasta procedura, deznodamnatul procesului fiind in continuare neclar.

Astfel, Grup Feroviar Roman (GFR), detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a depus la Consiliul Concurentei marti, 24 septembrie, notificarea privind achizitia a 51% din CFR Marfa.

GFR a fost declarat in luna iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa. Compania s-a angajat sa plateasca 202 milioane de euro pentru pachetul majoritar. Contractul a fost semnat la inceputul lunii septembrie.

Depusa cu intarziere, se pare ca notificarea GFR este si incompleta, impiedicand continuarea procesului de analiza in Consiliul Concurentei, porivit presedintelui CC, Bogdan Chiritoiu.

Cronologia privatizarii CFR Marfa: Promisiuni nerespectate si termene ratate - Ce mai are de facut GFR

"Analiza a inceput. Inteleg ca notificarea nu e completa si trebuie sa mai cerem o serie de documente. Termenele legale incep sa curga de cand avem toate datele", a precizat Bogdan Chiritoiu pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, documentele omise de GFR ar viza aspecte precum definitia pietelor implicate sau cifrele de afaceri.

Care va fi raspunsul Consiliului Concurentei

"Putem spune 'da, fara conditii' - putin probabil, putem spune 'nu' sau putem spune 'da, in anumite conditii'.

E greu de de crezut ca la aceste cote de piata nu ridica chiar niciun fel de probleme de concurenta. Nu zic ca e imposibil sa nu existe conditii, pentru ca nu am facut analiza, dar cotele de piata sunt mari si este putin probabil, din experienta noastra", ne-a explicat presedintele Consiliului Concurentei.

  • GFR, parte a grupului Grampet este cea mai mare firma privata de transport marfa din Romania, cu o cota de piata de peste 20%.

Prea tarziu?

"Incepand cu data primirii unei notificari complete, care contine toate elementele

necesare pentru a permite controlul eficient al unei operatiuni de concentrare

economica, termenul legal maxim in care institutia noastra va emite o decizie in

ceea ce priveste compatibilitatea unei operatiuni de concentrare economica cu un

mediu concurential normal este de 5 luni de zile", se precizeaza intr-un comunicat al Consiliului Concurentei remis Ziare.com.

Pe de alta parte, actul normativ referitor la privatizare prevede un termen de finalizare a tranzactiei de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare, 15 octombrie, mai exact.

Insa Gruia Stoica a precizat ca va plati doar dupa ce Consiliul Concurentei va emite o decizie privind aceasta tranzactie.

  • Intr-o saptamana, Stoica ar trebuie sa plateasca suma de 90.498.000 lei, reprezentand 10% din pretul de cumparare.

Totusi, intransigenta nu este neaparat o trasatura caracteristica decidentilor politici. Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu a declarat in urma cu o zi ca se va discuta in cadrul guvernului posibilitatea prelungirii termenelor, pentru ca GFR sa-si poata onora obligatiile.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#GFR Consiliu Concurentei CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa, #Gruia Stoica bani CFR Marfa , #privatizare