Conditiile pentru privatizarea CFR Marfa au fost relaxate. Urmeaza un esec pe modelul Oltchim?

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:00
2083 citiri
Conditiile pentru privatizarea CFR Marfa au fost relaxate. Urmeaza un esec pe modelul Oltchim?
Foto: Arhiva

Ministerul Transporturilor a anuntat conditii mai relaxate pentru privatizarea CFR Marfa.

Astfel, la licitatia pentru achizitia actiunilor societatii de stat vor fi admise si companii mai mici si fara licenta de transport, in cazul in care se asociaza intr-un grup de investitori cu licenta, iar valoarea cumulata a cifrei de afaceri, in ultumii trei ani, este de cel putin 30 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

De asemenea, unul sau mai multi membri ai grupului de investitori trebuie sa detina licente de transport de marfa de cel putin trei ani inainte de data depunerii documentelor de participare. Detinerea licentei trebuie sa fie neintrerupta si sa nu exista incalcari semnificative in cei trei ani.

Astfel, cerinta ca fiecare companie in parte sa aiba o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro nu mai este valabila.

Decizia eliminarii acestei conditii ar putea insemna dezastru pentru licitatia de privatizare, deschizand "poarta" unor companii sau persoane fara banii necesari achizitiei companiei, asa cum s-a intamplat anul trecut in cazul Oltchim. Atunci, liderul PPDD, Dan Diaconescu, a castigat licitatia oferind peste 200 de milioane de lei, insa nu a platit.

CFR Marfa a acumulat pierderi de aproximativ 300 de milioane de euro, in ultimii cinci ani. Doar o companie a confirmat ca a cumparat caietul de sarcini pentru licitatie, respectiv Grup Feroviar Roman, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

Ofertele pot fi depuse pana pe data de 8 mai, statul sperand sa obtina, din aceasta privatizare, 180 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#relaxare conditii privatizare CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa , #privatizare