CFR Marfa intra in insolventa? Compania de stat aduce lamuriri

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 15:03
6909 citiri
CFR Marfa intra in insolventa? Compania de stat aduce lamuriri
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii companiei de stat CFR Marfa considera ilegal demersul unui cabinet de avocatura din Ploiesti, care a cerut in instanta intrarea in insolventa a transportatorului de marfa, invocand neplata unei datorii.

"Ca urmare a aparitiei in mass-media a informatiei privind riscul de intrare in insolventa a CFR Marfa, dupa ce un cabinet de avocatura cu sediul in Ploiesti a depus in acest sens o cerere la Tribunalul Bucuresti, aducem la cunostinta mass-mediei, a clientilor CFR Marfa si a publicului larg ca demersul inceput de cabinetul de avocatura din Ploiesti nu este unul legal.

CFR Marfa are incheiat un contract de reparatii periodice pentru vagoane de marfa cu firma creditoare si in conformitate cu prevederile acestuia, societatea reparatoare trebuie sa ceara acordul CFR Marfa pentru cesionarea drepturilor si obligatiilor care decurg din contract", se arata in comunicatul companiei de stat, remis vineri Ziare.com.

Reprezentantii transportatorului arata ca firma creditoare a cesionat creante catre cabinetul de avocatura din Ploiesti, dar sustin ca CFR Marfa nu a primit nicio instiintare sau solicitare asupra intentiei de cedare a acestei creante.

Facturile care ar fi fost cesionate de firma creditoare catre cabinetul de avocatura nu depasesc termenul de scadenta care ar da dreptul celui care detine aceste facturi sa solicite insolventa CFR Marfa, mai arata comunicatul citat.

"Conform art. 5 al Legii nr. 85/2015, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, pentru ca o societate sa fie indreptatita la introducerea unei cereri privind deschiderea procedurii insolventei unei alte societati, trebuie sa detina facturi neachitate cu termen de scadenta depasit mai mare de 60 de zile.

Prin urmare, actiunea cabinetului de avocatura din Ploiesti, privind cererea de deschidere a procedurii insolventei CFR Marfa, daca detine aceste facturi, ar trebui respinsa ca inadmisibila. De asemenea, aducem la cunostinta ca CFR Marfa nu inregistreaza datorii la bugetul de stat asa cum, in mod eronat, a aparut in presa", potrivit comunicatului.

Demersul cabinetului de avocatura din Ploiesti

Un cabinet de avocatura din Ploiesti a transmis in aceasta saptamana ca solicita deschiderea procedurii de faliment a companiei CFR-Marfa, deoarece societatea se afla in situatia de incapacitate de plata, avand in vedere ca datoreaza suma de 456.081 lei, potrivit unei cereri trimise Tribunalului Bucuresti.

Astfel, prestatorul - care fusese beneficiarul unui contract de reparatie periodica pentru vagoane de marfa detinute de CFR Marfa - a facut "numeroase solicitari la beneficiar in sensul achitarii debitelor restante, dar acesta din urma a inteles sa nu dea curs acestor cereri", se arata intr-un comunicat al cabinetului de avocatura remis Ziare.com.

"Invederam faptul ca titularul initial al creantei a fost nevoit sa recurga la cesiunea drepturilor si obligatiilor ce ii revin din contract datorita faptului ca a inregistrat TVA, impozit pe profit si aferent salariilor la luna decembrie 2015, scadent la 25.01.2016, in urma operatiunilor comerciale desfasurate cu SNTFM CFR Marfa SA. (...) Creanta este certa lichida si exigibila si depaseste valoarea pragului stabilita prin lege", se arata in cererea de deschidere a procedurii de faliment depusa de cabinetul de avocatura.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#CFR Marfa intrare insolventa, #CFr Marfa insolventa , #datorii