Raed Arafat anunță când ar putea să expire certificatul de vaccinare, fără booster: „Trebuie să ne aliniem regulilor europene”

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 15:28 4032 citiri
Raed Arafat FOTO Facebook/ Raed Arafat

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat luni, 31 ianuarie, că România se va alinia „curând” regulii europene care prevede că certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la completarea schemei de vaccinare dacă posesorul acestuia nu face şi aşa-numita doză booster.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, reaminteşte că la nivel european, persoanele care au mai mult de nouă luni de la completarea schemei de vaccinare anti-COVID şi nu au făcut a treia doză de ser, aşa-numitul booster, nu mai au un certificat valabil la nivel european. În acest context, Afarat anunţă că în curând autorităţile române vor reglementa acest aspect, în aşa fel încât legislaţia naţională să fie în concordanţă cu ea de la nivel european.

„Acest lucru urmează să fie reglementat în România în curând. Deci în acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene. (...) Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a anunţat, luni după amiază, Raed Arafat, la finalul şedinţei CNSU.

Acesta a explicat că în momentul în care România se va alinia regulii europene, certificatul COVID îşi va pierde valabilitatea dacă trec nouă luni de a doza a doua şi nu a fost inoculată a treia doză de ser.

Medicul a menţionat că aşa-numitul PLF - formularul de localizare pe care persoanele care intră în ţară trebuie să îl completeze – rămâne valabil.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com