Două teste PCR false și certificat digital emis pe numele altei persoane, descoperite de polițiștii de frontieră pe Aeroportul Otopeni

Marti, 21 Decembrie 2021, ora 11:45 1621 citiri
Polițiștii de Frontieră descoperă nereguli la intrarea în țară

Polițiștii de Frontieră au descoperit, în ultimele 24 de ore, la controlul pasagerilor care se intrau în țară, un certificat digital completat pe numele altei persoane dar și două teste PCR false.

Incidentele s-au înregistrat pe Aeroportul Henri Coandă București.

Certificat digital pe numele tatălui

”În data de 20.12.2021, în Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă Bucureşti, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cu o cursa din direcţia Amsterdam, un cetăţean român în vârstă de 31 ani.

Bărbatul a prezentat poliţiştilor de frontieră, pe lângă documentul de călătorie, un certificat digital cu cod QR care atestă vaccinarea împotriva virusului SARS-Cov-2, în vederea exceptării de la măsura carantinării, conform prevederilor legale în vigoare.

Cu ocazia verificărilor s-a constatat faptul că certificatul digital prezentat este emis pe un alt nume şi nu îi aparţine persoanei care s-a prezentat la control, bărbatul recunoscând că certificatul aparţine tatălui acestuia.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, urmând ca la final să fie luate măsurile legale care se impun”, a transmis Poliția de Frontieră.

Teste false RT-PCR

În aceeaşi zi, doi cetăţeni români, în vârstă de 32, respectiv 33 de ani, sosiţi cu o cursa din direcţia Liverpool, Marea Britanie, au prezentat autorităţilor sanitare teste PCR pentru detecţia virusului SARS-Cov-2, cu rezultat negativ.

”Ca urmare a faptului că au fost identificate neconcordanţe între data efectuării testelor şi data şi ora aterizării aeronavei în România, s-au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a stabilit că cele două teste PCR sunt false.

În cauză au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals informatic, faptă prevăzută de pedepsită de art. 48 raportat la art. 325 din Codul Penal, la final urmând să fie luate măsurile conform prevederilor legale în vigoare”, a mai precizat Poliția de Frontieră.

Peste 100.000 de formulare digitale descărcate în 24 de ore

Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de la lansarea aplicației https://plf.gov.ro și până în această dimineață la ora 10:00, 105.602 persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF).

Cele mai multe persoane au completat formulare pentru următoarele puncte de trecere a frontierei:

1. Aeroportul International „Henri Coandă” – 30.426

2. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – 8.623

3. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – 7.439

4. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj – 6.886

5. Punctul de Trecere a Frontierei Borș – 6.840

Începând cu 20 decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News