Cerșetorii țin pasul cu inflația: "Poate ai o bancnotă de 50 sau una de 100"

Marti, 21 Martie 2023, ora 04:25
3648 citiri
Cerșetorii țin pasul cu inflația: "Poate ai o bancnotă de 50 sau una de 100"
Cerșetor pe stradă FOTO captură YouTube

Cerșetoria este o problemă socială gravă în România, care afectează un număr mare de oameni și are impact asupra societății în ansamblu. Cei mai mulți cerșetori sunt persoane sărace sau fără adăpost, care își câștigă traiul din mila publicului.

În România, cerșetoria este interzisă și pedepsită de lege, dar aceasta este adesea greu de aplicat. Din cauza sărăciei și a lipsei de acces la educație și locuri de muncă, mulți oameni ajung să ceară bani în stradă pentru a supraviețui. Mulți dintre acești cerșetori sunt copii sau persoane în vârstă, care sunt expuși la riscuri mari- violență, trafic de persoane sau exploatare.

Autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale încearcă să rezolve această problemă prin furnizarea de servicii sociale și de asistență, inclusiv adăposturi, programe de formare profesională și de inserție pe piața muncii, asistență medicală și psihologică.

De asemenea, se fac eforturi pentru a identifica și a pedepsi rețelele de traficanți care exploatează persoanele vulnerabile.

Cu toate acestea, problema cerșetoriei rămâne încă una majoră în România.

În mediul online sunt relatate situațiile ieșite din comun legate de acest fenomen.

Un utilizator al platformei Reddit a povestit cum a fost abordat de o persoană care i-a cerut insistent bani, adresându-i-se în engleză.

"Mă anunță bucuros că e un bancomat chiar după colț"

"Pățită azi dimineață, la un metrou oarecare.

Merg și io ca omu, visând la cine știe ce, când mă abordează un cetățean, în limba engleză. Mă întreabă dacă-i cunosc graiul, îi zic că da și apoi își continuă drumul lângă mine.

Îmi zice că e abia-venit în România, că stă undeva prin mediul rural și și-a pierdut rucsacul. Își dorește să își ia o cafea și ceva de mâncare și are nevoie de bani pentru asta.

Îmi cere apoi dacă am 20 de lei. Bag textul că n-am cash la mine. Mă anunță bucuros că e un bancomat chiar după colț, și dacă poate să mă însoțească până acolo. Mă fac că n-am înțeles, repet că n-am cash, grăbesc pasul.

Aproape ajuns la metrou, vericu’ devine disperat: îmi zice “orice ajută, poate ai o bancnotă de 50 sau una de 100” (pe limba lu’ Shakespeare ).

Din fericire, scăpai de el, dar mi s-a părut funny plafonul de donații la care ajunsese."

"Au o problemă cu drogurile"

În comentarii, și alții au relatat cazuri asemănătoare.

"În parcare la Mall Băneasa a venit o doamnă îmbrăcată foarte bine pe la ~50 ani și m-a întrebat senină dacă n-am cumva să-i dau și ei 100 de lei."

"Înainte (2017) ăsta era textul în zona Centrul Vechi: îi trebuie 50 de lei că a uitat bagajul în taxi și nu mai are nimic. Un amic beat vede că are doar de 100 de lei, la care omul brusc zice "îți dau rest 50 de lei". Mai târziu l-am văzut luând bătaie prin zonă că încerca să fure bani."

"La gară inflația e pe la 10-15 lei. Însă și tactica e mai bună: vin îmbrăcați mai bine ca tine și vor bani de tren. Acolo chiar fac cașcaval gros, că nici nu mai cer țigări: și le cumpără singuri."

"E o rețetă aplicată de băieții mai smart care au o problemă cu drogulețele. Am pățit și eu, dar în general le răspund tuturor așa: “no hablo ingles” și desigur nu le dau nimic."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#cersetori, #Romania, #sume mari, #cerute, #inflatie , #stiri sociale