Câte audieri au avut loc în primul centru din țară destinat copiilor abuzați, deschis în Sectorul 6: ”A fost creat după modelul inovator Barnahus”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 18:48
2275 citiri
Câte audieri au avut loc în primul centru din țară destinat copiilor abuzați, deschis în Sectorul 6: ”A fost creat după modelul inovator Barnahus”
Copiii abuzați le pot povesti autorităților prin ce au trecut, beneficiind de asistență psihologică specializată FOTO Facebook / Ciprian Ciucu

Primarul Ciprian Ciucu a anunțat marți, 25 octombrie, că 12 audieri au avut loc până acum în centrul destinat copiilor abuzați sexual sau agresați deschis în Sectorul 6.

Acesta este primul centru din țară destinat copiilor abuzați, care de obicei sunt audiați în secții de Poliție și săli de tribunale.

Potrivit edilului, în centrul creat după modelul inovator Barnahus minorii vor putea fi audiați, evaluați psihologic și medical de personal specializat, în condiții depline de siguranță și într-un cadru prietenos.

”Copiii care au trecut printr-un abuz sexual, violență în familie, au nevoie de suport emoțional, nu de noi traume. Pentru ca procurorii să poată dovedi oribilele abuzuri sunt plimbați prin secții de Poliție, Parchete și săli de judecată pentru a depune mărturie, ceea ce îi poate face să retrăiască trauma și să se accentueze. Primăria Sectorului 6, împreună cu Organizația Salvați Copiii, a deschis, astăzi, oficial primul centru de tip Barnahus. Un spațiu prietenos, unde cei mici le pot povesti autorităților prin ce au trecut, beneficiind de asistență psihologică specializată și servicii de tratament și recuperare”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Centrul se află pe Splaiul Independenței nr. 200, din Sectorul 6.

”Standardele islandeze au fost preluate la nivel european și îmbrățișează o abordare multidisciplinară care urmărește prevenirea retraumatizării copilului-victimă. Primul centru pilot de acest tip din România a fost înființat în Sectorul 6, în clădirea pusă la dispoziție de Primăria Sectorului 6, prin DGASPC Sector 6, printr-un parteneriat public-privat, finanțat prin granturi europene.

Centrul este format dintr-o cameră de audiere unde copilul este intervievat de către un procuror sau polițist. Este amenajată prietenos, dar simplu, neutru, pentru a nu distrage atenția copilului. Două camere de filmat sunt montate discret, pe peretele din față. Alături este camera de observație, de unde polițistul, psihologul, magistrații, părintele sau tutorele, eventual avocatul familiei urmăresc live interviul..

Centrul mai conține o cameră de evaluare și consiliere, amenajată într-un stil vesel și prietenos, unde au loc evaluările psihologice ale minorilor, dar și ședințele de consiliere.

Tot în acest centru multifuncțional este un cabinet medical, unde personalul de la IML are posibilitatea de a examina și recolta probe biologice de la copil. Practic, centrul ține loc de secție de poliție, tribunal, spital și cabinet de consiliere”, a mai scris Ciucu.

Centrul este funcțional din luna iulie 2022, iar până acum au avut loc 12 audieri.

În 2021, 16.000 de copii au fost victime, dintre care 1.349 au fost abuzați sexual, cu 304 mai mulți față de anul 2020. Restul au trecut prin violență în familie, neglijare și exploatare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#centru audiere copii abuzati, #Sector 6 Bucuresti, #Ciprian Ciucu primar , #stiri ciprian ciucu