Centralele termice de bloc scumpesc prețul apartamentelor noi. ”La o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore”

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 17:27 9472 citiri
Centralele de bloc se pot instala la subsol, caz în care pereții trebuie să fie mai groși FOTO Pixabay

Chiar dacă Ministerul Mediului intenționează să interzică, în blocurile noi, montarea centralelor individuale de apartament, mulți dintre dezvoltatori s-au orientat deja spre sisteme alternative de încălzire, precum centrale de bloc.

Astfel, costul instalării centralelor de bloc se va reflecta în prețul final al apartamentelor.

De la începutul anului trecut, locuințele noi, fie că sunt construite de privați sau de dezvoltatori mari, trebuie să respecte standardele nZEB („nearly zero energy building”). Adică să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar și printr-un grad ridicat de eficiență energetică.

„În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă”, a declarat Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via România și al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI), citata de economica.net

Comșa spune că doar pe partea instalațiilor costurile cresc cu 15-20%, iar în prețul final al apartamentului, ponderea este de 5%.

Centralele de bloc se pot instala la subsol, caz în care pereții trebuie să fie mai groși, astfel încât să nu afecteze structura de rezistență a clădirii în caz de explozie, și are nevoie și de o tubulatură prin care să fie eliminate gazele arse deasupra blocului. Comșa spune că mulți dezvoltatori le instalează pe bloc, pentru că e mai simplu, iar etajul tehnic nu taie din CUT-ul (coeficientul de utilizare al terenului) proiectului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News