Centrala pe lemne, soluția ideală de încălzire a locuinței

Advertorial
Luni, 06 Martie 2023, ora 17:26
4528 citiri
Centrala pe lemne, soluția ideală de încălzire a locuinței
FOTO: unsplash.com

Povestea casei tale începe odată cu centrala ideală pe lemne. În ochii oamenilor, încălzirea pe bază de lemne este văzută ca fiind printre soluțiile mereu la îndemână, în special în zonele în care racordarea la rețeaua de gaz devine o misiune imposibilă.

Desigur, cu avantaje și dezavantaje, centralele pe lemne înlocuiesc cu succes vechile sobe ce le mai poți găsi și astăzi în casele tradiționale sau chiar în cea a bunicilor.

Care sunt avantajele unei centrale termice pe lemn?

În timp ce prețurile la gaze tot cresc și cresc, fără a da semne că s-ar opri sau plafona, centralele pe lemne par o opțiune destul de avantajoasă.

La ora actuală vei găsi pe piață doar centrale pe lemn foarte eficiente, deoarece nu mai au nevoie de atât de mult combustibil pentru a face față încălzirii unei case, în funcție de capacitatea termică aleasă.

În primii doi ani de zile, investiția într-o centrala pe lemne și tot ce înseamnă aceasta se poate amortiza. Imaginează-ți cât vei economisi pentru o perioadă de 10 ani sau chiar mai mult.

De obicei, centralele pe lemne au nevoie de camere tehnice separate. Astfel, îți poți păstra casa în siguranță. Coșul de fum și cuptorul sunt separate.

Sobele tradiționale au frumusețea lor, însă, produc destul de multă mizerie. Centralele pe lemn sunt o variantă curată, mai ales dacă ele sunt poziționate în camera tehnică despre care am vorbit în rândurile anterioare.

Arderea lemnelor într-o încăpere separată înseamnă mai puțin monoxid de carbon și mai puțin oxigen epuizat. Calitatea aerului din casă nu va fi afectată.

Te vei lipsi și de oaspeții nedoriți, precum insectele. Casa va rămâne mereu curată, deoarece nu vor exista depuneri de funingine, fum sau mirosuri puternice, uneori neplăcute.

Lemnele ard complet, eficient, automat transferându-se o cantitate de căldură mai mare. Eficiența unei centrale pe lemne are valori cuprinse între 70 și 80%. În timpul unei pene de curent, casa ta va fi în continuare încălzită.

Cel mai mare avantaj este prețul combustibilului, care va rămâne mereu mai mic spre deosebire de gaz și de electricitate. Să nu uităm nici de termostatul de control, care are capacitatea de a menține căldură la un nivel constant.

Ce să alegi – lemn vs peleți?

Atât încălzirea pe lemn, cât și cea pe peleți sunt variante adorate de oameni. Ele se diferențiază prin câteva aspecte, având atât plusuri, cât și minusuri. Să descoperim împreună care variantă este mai potrivită dintre lemn vs peleti.

Despre avantajele încălzirii cu ajutorul unei centrale pe lemne am discutat mai devreme. Însă, trebuie luate în calcul și cheltuielile suplimentare, nevoia de echipamente adiționale care cresc automat prețul la achiziție.

În schimb, centrala care funcționează pe peleți, adică rumeguș presat, îți oferă un confort crescut, fiind principalul motiv pentru care sunt atât de apreciate. Peleții nu ridică nici un fel de pretenții.

Aceștia pot să fie manevrați, depozitați și folosiți mult mai simplu decât lemnul, care lasă mizerie în majoritatea cazurilor. Așadar, acest beneficiu ne conduce la următorul avantaj: eforturi 0.

Noile tehnologii de cazane pe peleți dețin suficientă putere pentru a menține atât căldura, cât și apa caldă. Focul se aprinde automat. Singura responsabilitate pe care o ai este să o alimentezi din când în când cu peleți.

Le vei recunoaște după aspectul modern, căpătând un design foarte apropiat de un șemineu din râvnitele filme americane. Practic, totul este la superlativ, însă, prețul peleților este pe măsură.

Ei se află pe primul loc, fiind cele mai scumpe materiale de acest gen. Evacuarea va necesita mentenanță din când în când, mai ales în perioadele reci ale anului, când cazanul este alimentat zi de zi.

Ambele variante de centrale își merită investiția dacă la finalul zilei te poți pune liniștit în pat, știind că ai căldura necesară și ești ferit de incendii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#centrala pe lemne, #centrala pe peleti, #incalzire locuinta , #stiri life style