Când va fi gata centrala electrică de la Iernut. Termenul înaintat de Ministerul Energiei

Luni, 06 Februarie 2023, ora 16:39
3395 citiri
Când va fi gata centrala electrică de la Iernut. Termenul înaintat de Ministerul Energiei
Centrala electrică FOTO: Pixabay.com

Ministerul Energiei a anunțat luni, 6 februarie, când va fi gata centrala de la Iernut, unul dintre cele mai așteptate proiecte de generatoare de energie electrică. Centrala avea ca termen inițial de punere în funcţiune finele anului 2020.

Guvernul nu știe exact în ce stadiu sunt lucrările la centrala pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, un proiect al companiei naționale Romgaz. Însă a avansat ca termen de finalizare a doua jumătate a anului viitor, conform Economica.net.

Astfel, se strâng patru ani de întârziere, dacă acest termen va fi respectat.

Guvernul a adoptat în primăvară o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului centralei blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro, precum și majorarea sumei plătite contractorilor față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016.

Centrala avea ca termen inițial de punere în funcţiune finele anului 2020.

În aprilie 2021, Romgaz a reziliat Contractul de lucrări cu Asocierea formată din Duro Felguera și Romelectro, urmare a nerespectării obligațiilor contractuale asumate de către Asociere, pentru că aceasta nu a finalizat lucrările în termenul stabilit, adică 26 decembrie 2020.

Este pentru prima dată când se evocă al doilea semestru al anului 2024 ca termen de finalizare. Aristotel Jude, Director General Adjunct al Romgaz spunea în octombrie anul trecut că prioritatea este finalizarea centralei în 2023.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#centrala Iernut, #energie electrica, #criza energie , #criza energie
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
Guvernul anunta cind va fi gata