Ce se întâmplă acum la Cernobîl. Angajații ucraineni n-au mai plecat acasă de 21 de zile: "Nu acceptăm mâncare de la ocupanți"

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 12:22
5846 citiri
Ce se întâmplă acum la Cernobîl. Angajații ucraineni n-au mai plecat acasă de 21 de zile: "Nu acceptăm mâncare de la ocupanți"
Fotografie realizată din biroului personalului de la Cernobîl, cu un tanc rusesc aflat în curtea centralei nucleare FOTO Telegram/ Energoatom

Oficialii Energoatom, agenția națională ucraineană pentru activități nucleare, prezintă situația actuală a centralei de la Cernobîl, avertizând că tensiunea este la cote maxime și că ocupanții ruși arată dispreț față de normele de securitate.

Potrivit unei postări pe canalul de Telegram al Energoatom, cei 103 angajați aflați acum la muncă la Centrala Nucleară de la Cernobîl n-au mai plecat acasă de 21 de zile, "asigurând siguranța nucleară și radială a tuturor elementelor și sistemelor stației".

"103 specialiști mențin în siguranță nu numai stația, ci lumea întreagă, întrucât nimeni nu înțelege consecințele unei posibile catastrofe nucleare. Ocupanții ruși au arătat un dispreţ total pentru securitate, transformând efectiv instalaţia nucleară într-o bază militară".

Până astăzi, nivelul de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl și în jurul acesteia nu s-a schimbat și se află în limite acceptabile, arată Energoatom.

"Ocupanții ruși nu se amestecă încă în procesul de producție. Aproape că nu există nicio comunicare între ei și personalul stației. Încă de la începutul perioadei de ocupație, muncitorii și-au exprimat deschis atitudinea negativă față de ei.

Personalul se hrănește cu propriile produse din stocurile anterioare și nu acceptă mâncare de la ocupanți.

Specialiștii ucraineni în energie nucleară au refuzat oferta de a pleca din centrală sau de a face schimb de tură, realizând că își vor pune colegii în pericol, care vor trebui apoi să devină ostatici voluntari ai ocupanților. De asemenea, dacă personalul părăsește stația, invadatorii ruși pot aduce în schimb personal nou, de la Agenția Rosatom", mai arată Energoatom.

Forțele ruse au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la aproximativ 90 de kilometri nord de Kiev și la 160 de kilometri de granița cu Belarus, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, pe data de 24 februarie. Armata ucraineană a încercat să țină piept atacului, dar a cedat în scurt timp lupta, în bună măsură și pentru a preveni un potențial dezastru nuclear cauzat de bombardamentele inconștiente.

Centrala atomică de la Cernobîl a fost locul celui mai grav accident nuclear din istoria omenirii, petrecut în aprilie 1986. Unul dintre cele patru reactoare a explodat emanând un nor radioactiv care s-a răspândit peste mare parte din Europa. Autoritățile sovietice au încercat să ascundă dezastrul, făcând și mai dificile acțiunile de protejare a populației țărilor afectate. Celelalte trei reactoare au continuat să funcționeze până în anul 2000, când au fost oprite.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
#centrala cernobil, #razboi Ucraina, #dezastru nuclear, #Rusia Cernobil americani CIA , #Cernobil