Cine e generalul dat drept favorit în sondaje să fie următorul președinte al Cehiei. A deținut o înaltă funcție militară în cadrul NATO

Duminica, 22 Ianuarie 2023, ora 09:53
2297 citiri
Cine e generalul dat drept favorit în sondaje să fie următorul președinte al Cehiei. A deținut o înaltă funcție militară în cadrul NATO
Generalul Petr Pavel,favorti să fie următorul președinte al Cehiei FOTO / Facebook Petr Pavel

Generalul în retragere Petr Pavel avea un avans de 15 puncte procentuale faţă de fostul premier miliardar Andrej Babis, înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Cehia, prevăzut pentru 27-28 ianuarie, arată un sondaj prezentat sâmbătă de televiziunea publică, relatează Reuters.

Cei doi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, care va începe vinerea viitoare, după ce Pavel a câştigat la limită în faţa lui Babis în primul tur al alegerilor, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

Sondajul arătă că Pavel conduce acum cu 53% din intenţiile de vot, faţă de 38% pentru Babis, în timp ce 9% dintre cei intervievaţi erau indecişi.

Prezenţa aşteptată la vot ar putea atinge însă 84% la scrutinul de la sfârşitul săptămânii viitoare, cel mai mare nivel înregistrat vreodată la un scrutin prezidenţial din Cehia, potrivit sondajului.

Funcţia de preşedinte nu are autoritate executivă, dar are puteri semnificative în ceea ce priveşte numirea prim-miniştrilor, a şefilor băncii centrale şi în nominalizarea judecătorilor pentru Curtea Constituţională. De asemenea, preşedinţii au un cuvânt de spus - deşi limitat - şi în afacerile externe.

Atât Pavel, un fost general care a deţinut o funcţie militară de rang înalt în cadrul NATO, cât şi liderul opoziţiei, populistul Babis, care a fost prim-ministru în perioada 2017-2021, ar avea probabil o orientare mai pro-occidentală decât actualul preşedinte, Milos Zeman, al cărui mandat se încheie, după ce a stat în fruntea statului ceh din 2013.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, este ferm pro-occidental şi susţine continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum şi adoptarea monedei euro.

Babis, în vârstă de 68 de ani, care a construit un imperiu chimic, agricol şi media, înregistrat acum în fonduri fiduciare, împărtăşeşte relaţiile calde ale lui Zeman cu premierul ungar Viktor Orban. În trecut, Babis s-a pronunţat împotriva ajutorului militar acordat Ucrainei şi şi-a afişat ambiţiile de a organiza un summit pentru pace, iar în ultima săptămână l-a atacat pe Pavel pentru că ar fi pro-război.

Pavel, susţinut de guvernul de centru-dreapta, l-a acuzat pe Babis de propagarea fricii.

Pe de altă parte, unii alegători cehi şi-au exprimat frustrarea că ambii câştigători ai primului tur au fost membri ai Partidului Comunist înainte de sfârşitul erei comuniste, în 1989. Babis a lucrat în comerţul exterior şi a fost înregistrat ca informator al poliţiei secrete din perioada comunistă, lucru pe care îl neagă. Pavel şi-a început cariera militară în anii 1980 şi s-a înscris la un curs de pregătire pentru serviciile de informaţii ale armatei, pe care l-a finalizat după prăbuşirea regimului comunist.

Poliţia cehă a anunţat sâmbătă că cercetează o scrisoare anonimă în care sunt proferate ameninţări la adresa candidatului prezidenţial Andrej Babis, transmite duminică dpa, citată de agerpres.ro.

Scrisoarea conţinea muniţie reală şi insulte explicite, a declarat Babis agenţiei de ştiri locale CTK.

Babis, un miliardar care a creat partidul de centru-dreapta populist ANO 2011 (Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi 2011), a declarat că astfel de ameninţări la adresa unui candidat politic şi a familiei sale nu ar trebui să aibă loc într-o societate liberă.

Fost premier, Babis îl va înfrunta pe politicianul independent Petr Pavel, un general de armată în rezervă şi fost înalt oficial al NATO, în turul doi al scrutinului prezidenţial, care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Pavel a condamnat ameninţările la adresa lui Babis, împreună cu alţi politicieni cehi de marcă.

În Republica Cehă, o democraţie parlamentară, preşedintele are atribuţii în mare parte ceremoniale, aminteşte dpa.

Sondajele de opinie îl dau ca favorit pe Pavel, însă observatorii sunt de părere că Babis are în continuare şanse.

În campania sa electorală, Babis a criticat ferm sprijinul lui Pavel pentru livrarea de armament către Ucraina, argumentând că o astfel de susţinere explicită riscă să atragă Republica Cehă într-un război cu Rusia. În schimb, Babis s-a oferit să medieze în cadrul unor negocieri de pace între Ucraina şi Rusia care să se desfăşoare la Praga, în cazul în care va fi ales preşedinte.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Cehia, #alegeri, #alegeri prezidentiale, #presedinte, #general , #Cehia