Femeia care a îndrăznit să cânte "Deșteaptă-te, române!" în urmă cu 35 de ani, la Brașov. Torturată de Miliție, ”și-a provocat singură avortul"

Autor: N.G.
Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 20:01 4611 citiri
Cecilia Jugănaru, una din eroinele revoltei anticomuniste de la Brașov

Un dintre muncitoarele anchetate și torturate pentru participarea la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov este Cecilia Jugănaru.

Pe drumul coloanei de demonstranți de pe platforma industrială către sediul Consiliul Popular Județean al Partidului Comunist Roman Brașov a dat tonul cântecului interzis “Deșteaptă-te, române!”, devenit ulterior imnul național.

Angajată a Întreprinderii de Autocamioane „Steagul Roșu”, a fost invitată în a treia zi de la evenimente la Miliţia Brașov, pentru o declarație. E arestată, fiind gravidă în primele luni, având o greutate de 62 de kilograme. A fost bătută cu palmele și bastonul, anchetată, abuzată verbal, bătută, transferată la Inspectoratul General de Miliție București, unde a primit aceleași tratamente.

A fost eliberată două săptămîni mai târziu, cu greutatea de 42 kg, cu timpanul drept spart și dantura grav afectată. Nu este trimisă în judecată, dar e amenințată să nu vorbească despre cele petrecute în timpul anchetei. Ajunsă în libertate, fără știința familiei, gândindu-se la efectele loviturilor primite, din teama de a nu naște un copil cu un handicap, își provoacă singură avortul”, astfel este descrisă eroina de la Brașov în cartea Oameni.Putere.România.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News