Ceaiul matcha: care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

Advertorial
Marti, 06 Septembrie 2022, ora 12:24
3822 citiri
Ceaiul matcha: care sunt beneficiile sale pentru sănătate?
FOTO: unsplash.com

Un gust unic, o culoare verde strălucitoare. Știți ce este matcha? Acest ceai verde milenar are o multitudine de virtuți culinare și nutritive, atât de mult încât este considerat un "superaliment".

Bun pentru corp și pentru minte, ceaiul matcha câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Dar cum se pregătește? Cine îl poate bea? Care sunt originile sale și faimoasele sale proprietăți despre care vorbim atât de mult? Aflați caracteristicile acestui ceai.

Ce este ceaiul matcha?

Matcha este o pulbere fină de ceai verde și, ca toate ceaiurile, provine din arbustul Camelia sinensis. Ce o face specială? Originea sa și modul în care este cultivat! Ceaiul verde Matcha provine din China, nu din Japonia, așa cum s-ar putea crede. Se spune că ar fi fost inventat încă din secolul al X-lea, sub influența budiștilor Chan, care îl beau dintr-un bol comun ca pe un sacrament. Abia câteva secole mai târziu a devenit parte din cultura japoneză, unde este cultivat și preparat în conformitate cu tradițiile străvechi.

În cultivarea acestui ceai se acordă o atenție deosebită. Cu câteva săptămâni înainte de recoltare, tufele sunt acoperite pentru a le proteja de lumina directă a soarelui. Aceste frunze tinere de ceai, numite "tencha", sunt apoi uscate și măcinate pentru a obține o pulbere foarte fină, de culoare verde deschis: matcha. Această pudră fină este bătută în apă, nu preparată. În Japonia, este consumat în mod tradițional în timpul ceremoniei ceaiului.

Ceaiul verde și ceaiul matcha: care sunt diferențele?

Deși ceaiul matcha și ceaiul verde provin din aceeași plantă, ele sunt cultivate și prelucrate diferit. Frunzele de ceai verde sunt culese în stare proaspătă, uscate, presate, rulate și zdrobite în pliculețe de ceai, pregătite pentru a fi preparate. Ceaiul Matcha este cultivat la umbră timp de 20 de zile înainte de recoltare, ceea ce crește concentrația de clorofilă, iar apoi cele mai bune frunze sunt uscate în mod natural, aburite și partea moale a frunzei este zdrobită. Frunzele uscate, de un verde strălucitor, sunt apoi măcinate într-o pulbere fină.

În ceea ce privește prepararea, în timp ce prepararea unei cești de ceai verde presupune că frunzele sunt puse la macerat în apă clocotită timp de câteva minute, ceaiul matcha necesită ceva mai mult timp! Odată ce apa fierbinte este gata, se toarnă o lingură de praf de matcha într-o ceașcă sau un bol și se bate până când se face spumă.

În ceea ce privește gustul, ceaiul verde este mai amar din cauza taninurilor. Cu cât timpul de fierbere este mai lung, cu atât se eliberează mai multe taninuri. Matcha este mai blândă și nu la fel de amară. În plus, o ceașcă standard de ceai verde conține aproximativ 28 mg de cofeină, comparativ cu 70 până la 140 mg într-o ceașcă de matcha. În cele din urmă, pulberea de matcha, care constă din frunza întreagă de ceai, are de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde!

Care sunt proprietățile matcha?

Motivul pentru care matcha este atât de mult în actualitate este că este plină de proprietăți terapeutice. Ca toate ceaiurile verzi, conține catechine și flavonoide. Concentrația sa ridicată de clorofilă o face o băutură de detoxifiere interesantă pentru drenarea organismului. Are proprietăți de ardere a grăsimilor și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Acest tip de ceai este, de asemenea, bogat în polifenoli și, mai ales, în epigallo-catechin-galat (EGCG), o clasă de antioxidanți cu beneficii recunoscute pentru sănătate, în special în prevenirea anumitor tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare.

Datorită L-teaninei, ceaiul matcha favorizează relaxarea, îmbunătățind în același timp concentrarea și buna dispoziție. Dar nu este doar o băutură. Puternic antioxidant, ferm și purificator pentru piele, matcha este folosită și în cosmetică și ca supliment alimentar.

Cum se prepară și se consumă ceaiul matcha?

Din cauza texturii sale pulverulente, matcha este singurul ceai care nu se infuzează. Prin urmare, pregătirea sa este puțin mai tehnică. Așa cum este tradițional în Japonia, prepararea ceaiului matcha este un ritual ceremonial. Se prepară cu ustensile proprii:

- Chashaku: lingură de bambus pentru a măsura cantitatea de ceai care urmează să fie consumată.

- Chawan: bol în care se amestecă pulberea de ceai verde matcha cu apă fierbinte (între 70 și 80°C).

- Chasen: se bate cu un tel de bambus pentru a obține o spumă fină fără cocoloașe.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ceai matcha, #beneficii ceai matcha, #matcha, #ceai , #sanatate