Cea mai în vârstă persoană din lume are 115 ani, scrie singură pe Twitter și s-a vindecat de Covid: "Să ne bucurăm de viaţă împreună"

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 09:25
1941 citiri
Cea mai în vârstă persoană din lume are 115 ani, scrie singură pe Twitter și s-a vindecat de Covid: "Să ne bucurăm de viaţă împreună"
Femeia s-a născut în San Francisco la 4 martie 1907 FOTO News.ro

María Branyas Morera a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 şi Covid. Acum, femeia născută în California este cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume, scrie The Guardian.

Morera, în vârstă de 115 ani, a devenit cea mai în vârstă persoană cunoscută în viaţă după moartea lui Lucille Randon, în vârstă de 118 ani, a confirmat săptămâna trecută site-ul Guinness World Records. Randon a murit la azilul ei de bătrâni din oraşul francez Toulon pe 17 ianuarie.

Morera a atras atenţia după ce a supravieţuit unei crize de Covid în mai 2020, când pandemia a făcut din Spania una dintre ţările cele mai afectate înainte de disponibilitatea vaccinurilor. Se credea că ea este cea mai în vârstă supravieţuitoare de Covid la un moment dat, înainte ca Randon să supravieţuiască contractând şi ea virusul.

Morera s-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la un an după ce părinţii ei s-au mutat din Spania în SUA. Familia ei s-a întors în Spania opt ani mai târziu, stabilindu-se în Catalonia.

De atunci, Morera a îndurat momente definitorii la scară mare şi mică.

Tatăl ei a murit de tuberculoză pulmonară în călătoria peste Ocean din SUA în Spania. Traseul a fost ocolit, din cauza Primului Război Mondial, aşa că nava a trebuit să treacă prin Cuba şi Azore, îşi amintea odată Morera.

În 1918, pandemia de gripă spaniolă a început să cuprindă lumea. Apoi, când Morera avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, lăsând-o cu ceea ce ea a rezumat drept „amintiri foarte proaste”. La scurt timp a urmat al Doilea Război Mondial.

Morera şi-a întemeiat o familie cu soţul ei, un medic catalan pe nume Joan Moret, care i-a dăruit trei copii. Are 11 nepoţi şi 13 strănepoţi.

În ziua nunţii cuplului, după ore în care l-au aşteptat, au aflat că preotul lor a murit pe neaşteptate. La biserică nu era niciun telefon cu care să cheme un alt preot, aşa că familia a fost nevoită să caute altă biserică.

Morera a îmbrăţişat şi progresele tehnologice. Ea foloseşte un dispozitiv voce-text şi Twitter pentru a păstra legătura cu cei dragi.

"Viaţa nu este eternă pentru nimeni”, a scris ea pe Twitter în ziua de Anul Nou. „La vârsta mea, un an nou este un cadou, o sărbătoare umilă, o călătorie frumoasă, un moment de fericire. Să ne bucurăm de viaţă împreună".

Azilul de bătrâni al lui Branyas, Residència Santa María del Tura, a emis o declaraţie în care spune că o vor sărbători drept cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume într-un eveniment privat.

„Este sănătoasă şi continuă să fie surprinsă şi recunoscătoare pentru atenţia pe care aceasta... a generat-o”, se arată în declaraţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#cea mai varstnica persoana din lume, #115 ani, #record varsta , #Spania