Ziua portilor deschise in inchisori

Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:30
8496 citiri
Ziua portilor deschise in inchisori

Saptamana trecuta a fost o sarbatoare in inchisori cum nu s-a mai vazut: s-a declarat ziua portilor deschise, ca la muzee. As zice jos palaria, daca portile s-ar fi deschis ca sa iasa afara vreun om fara vina, ajuns la condamnare din eroare judiciara din reaua credinta a magistratului (ceea ce nu-mi vine sa cred), din ura, pizma sau rafuiala cuiva!

L-as lauda pe Liviu Dragnea, promotorul uraganului anti-zdup, sau pe Tariceanu, sustinator al ciclonului anti-gratii.

Dar nimeni n-a pretins pana acum ca vreunul dintre cei eliberati sa iasa de acolo pentru motivul ca ar fi nevinovat. Nici macar avocatii n-au indraznit sa invoce sau sa aminteasca nevinovatia clientilor lor, vorbind de eliberare. Toti se refera la probleme de procedura.

Iata cum explica unul dintre acesti aparatori: "Un om se afla din luna iunie 2018 in penitenciar. In baza unei hotarari definitive. Numai ca acea hotarare definitiva, dupa pronuntarea deciziei CCR, este de notorietate, lovita de nulitate. Este gresita componenta instantei".

Chichitele salvatoare

Ati observart? Nu pretinde nimeni ca hotul nu e hot, ca talharul nu e talhar sau coruptul nu e corupt, nici ca judecatorul n-ar fi judecat corect, nu contesta cineva ancheta procurorilor, nici probele de la dosar. Singura chichita este componenta gresita a instantei.

Iar omul iese voios de dupa zabrele, desi prima instanta il condamnase corect, fara sa fi fost gresita componenta, si desi cea de a doua a definitivat condamnarea de asemenea corect in ce priveste judecata, dar incorect in ce priveste componenta.

Departe de mine gandul sa ma amestec in treburi pentru care altii sunt si competenti, si atestati, dar parca mi se pare excentric sa observ cum niste simple chichite produc un asemenea cutremur in inchisori, incat ies afara indeosebi persoane cu gulerul scrobit, invinuite ca au furat milioane, si raman inauntru mai mult persoane cu gulerul botit, invinuite ca au sterpelit ba o gaina, ba un portofel.

In mintea mea de nespecialist, trimisul la puscarie sau lasatul la vatra in functie de scrobeala de la guler nu pare a fi nimic altceva decat discriminare. Si am sa explic mai departe de ce.

Luptatorii pentru drepturile si libertatile inculpatilor si condamnatilor

Nu vorbesc degeaba. I-am ascultat cu atentie la televizor pe avocati, cum explica fiecare cazul clientului sau, pe care tocmai l-a extras de la racoare si l-a adus la domiciliul conjugal.

Clientii, atatia cati s-au perindat pana acum la televizor, sunt toti numai oameni de marca, si niciunul, dar absolut niciunul din cei prinsi cu mana in buzunarul altuia sau in cotetul unde-si tine vecinul gainile.

Nu ajunge oricine, de capul lui, sa fie judecat la Inalta Curte, acolo apelul unde se judeca totdeauna cu cinci judecatori si niciodata cu trei, ca la altele.

De altfel, nici domnii Dragnea si Tariceanu, luptatori neinfricati pentru drepturile si libertatile fundamentale ale inculpatilor si condamnatilor, nu cred ca se gandesc la acesti pungasi marunti, cand clameaza cu tarie ca "mii de oameni nevinovati stau in inchisori".

Afirmatia au tot repetat-o, dar niciodata cei doi sefi de Camere n-au explicat publicului cine a numarat nevinovatii din inchisori afland astfel ca sunt mii, nu doar cateva cazuri izolate, caci de ordinul acesta sunt inevitabilele situatii despre care vorbesc ilustrii monografisti ai erorilor judiciare.

CCR arunca o piatra in apa si 20 de destepti deschid numaidecat portile la puscarii

Sa fim intelesi, respect statul de drept, respect instantele, respect magistratii, dar asta nu inseamna ca nu ma pot intreba cum de se desfiinteza dintr-un foc numeroase sentinte definitive pronuntate indeosebi pe seama dinozaurilor coruptiei romanesti, fara ca acei care provoaca un asemenea cutremur sa-si puna intrebari si in legatura cu efectele lui in spatiul public.

Stiu, nu este treaba Curtii sa se pronunte in functie de impactul pe care il va avea respectiva hotarare in societate. Curtea isi face datoria si spune ce este constitutional si ce nu este.

Asa este si, daca CCR s-ar limita la numai atata, ar fi bine. Dar tot Curtea observ ca a stiut sa-si depaseasca atributiile atunci cand, constatand un conflict constitutional in care era implicat presedintele tarii, si-a permis sa-i indice si calea de urmat ("presedintele Romaniei urmeaza sa emita de indata decretele...").

Raman cu impresia ca insasi Curtea este pentru unii muma si pentru altii ciuma. Daca, atunci cand un anumit partid era interesat ca presedintelui sa i se indice calea de urmat s-a conformat rapid, n-ar fi fost oare normal sa caute, sa gaseasca si sa indice asemenea cale si intr-un domeniu capabil sa faca furtuna in intreaga societate romaneasca?

Caci societatea este zguduita. Omul simplu intelege greu cum de intra atat de usor la zdup borfasul de rand, iar borfasul de vita aleasa nu intra decat dupa cativa ani buni de judecata, dar si atunci sta numai cateva luni si iese afara pentru a se judeca din nou poate alti cativa ani, pana afla toata lumea ca fapta s-a prescris, iar vinovatul este curat ca lacrima.

Inteleg ca CCR nu are nicio obligatie sa indice calea de urmat pentru indeplinirea celor stabilite de ea insasi sub aspectul constitutionalitatii, dar mi-e teama ca eliberarea brusca si pe alese a detinutilor nu va face deloc bine societatii romanesti, si asa zdruncinata de multe nedreptati.

Rufele murdare se spala la Interpol

Iar ceea ce se intampla acum o zdruncina si mai rau. Am ascultat declaratiile primilor "iesiti" pe poarta inchisorii. Vorbele lor, pe care multa lume le asculta cu nesat, nu sunt deloc magulitoare pentru Justitie, nici pentru statul de drept si chiar sunt ofensatoare pentru magistrati.

Un astfel de "eliberat" a amenintat chiar ca ii va da in judecata pe judecatorii lui, nu numai pentru a cere daune, ci si pentru a-i deferi unor raspunderi penale, in care probabil ca nici el nu crede, dar capabile sa agite opinia publica si - mai ales - sa-l discredieze pe magistratul care l-a judecat si condamnat.

Poate ca unii nu s-au asteptat, dar scandalul nostru cu cei cinci judecatori a depasit deja granitele tarii. L-au comentat consternate mai multe ziare europene si sunt convins ca produce ilaritate mai ales printre cei de la Interpol, pe langa care ministrul Tudorel Toader se zbatea pana mai ieri cerand impetuos extradarea doamnelor Bica si Udrea, ca sa le intemniteze rapid.

A reusit deocamdata sa obtina intemnitarea lor in Costa Rica, iar acuma se zbate sa obtina eliberarea in Costa Rica, nu pentru ca n-ar fi fost vinovate de savarsirea faptelor, ci pentru ca unul din cei cinci judecatori care au stabilit sentinta nu a fost tras la sorti, deci domnul Toader trimisese la Interpol o hotarare care nu e valabila.

Ca la noi, la nimeni! Cred ca pe cei de la Interpol ii umfla rasul cand vad cu ce aiureala ii punem noi fata-n fata. Dar nu e de ras, este de plans, daca ne gandim ca nici la Interpol nimic nu se face gratis.

Adica sa nu-si inchipuie cineva ca fanteziile astea ale noastre le-ar plati cumva Interpolul sau statul costarican, cu atat mai putin dl Tudorel Toader personal, ca despre CCR sau altcineva nici nu poate fi vorba.

Ati ghicit, nota de plata pentru acest joc de societate se achita din buget, adica o patim noi toti, bugetarii carora li s-au marit salariile, nebugetarii carora li s-au micsorat, cei de sub pragul de saracie si cei cateva sute de mii de copii, care se culca seara flamanzi, in ciuda frumosului program de guvernare indeplinit la virgula de doamna Vasilica-Viorica.

Cred ca am ajuns sa il facem sa rada pana si pe dl. Mazare din Madagascar!

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#hotarare CCR, #Alina Bica eliberare, #Elena Udea eliberare, #radu mazare madagascar , #stiri CCR