Zegrean, despre noul scandal Iohannis-Guvern: CCR s-a obisnuit sa spuna ca e conflict. Am facut praf justitia, facem praf si Armata

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 15:58
6970 citiri
Zegrean, despre noul scandal Iohannis-Guvern: CCR s-a obisnuit sa spuna ca e conflict. Am facut praf justitia, facem praf si Armata
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean, arata ca premierul Viorica Dancila poate sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa ce Iohannis a prelungit mandatul sefului SMG Nicolae Ciuca, iar CCR va decide ca este vorba de un conflict juridic de natura constitutionala, mai ales ca este "batucita" cararea.

"Legislatia romaneasca toata e asa, pentru ca niciodata, cand e vorba de numiri de persoane, nu stii cine trebuie sa-l numeasca, cine sa-l propuna. Trebuia sa urmeze aceeasi procedura si la prelungire ca si la numire, dar daca nu se inteleg si daca vin cu propunerile de numire fara sa-l consulte pe presedinte, clar ca presedintele poate si el sa faca, pentru ca pana la urma, ca si la procurori, presedintele are decizia, el ii numeste. Ceilalti ii propun.

Acelasi lucru se intampla si la prelungire, dar nu cel care propune hotaraste. Acum vad ca asta se doreste in toate domeniile - cel care propune sa hotarasca. Nu se poate - ne-am jucat de-a justitia si am facut praf justitia. Acum ne jucam de-a Armata si facem praf Armata. Pai nu se poate", a declarat fostul presedinte CCR Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, premierul Dancila poate sesiza Curtea Constitutionala, iar solutia va reflecta un conflict juridic deoarece "cararea este batucita".

"Nu este de joaca aici. Totusi, tara asta trebuie aparata si cand pui un sef de Stat Major trebuie sa ai in vedere si opinia celor pe care urmeaza sa-i conduca. Din punct de vedere constitutional, premierul poate face o noua sesizare, Curtea va spune ca-i conflict, ca vad ca s-au obisnuit asa - cararea este batucita.

Te duci la Curte - Curtea numeste prim-ministri, Curtea numeste procurori generali, Curtea numeste acum si seful Marelui Stat Major... Nu e in regula, nu poti sa conduci o tara cu justitia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor in stat - fiecare sa-si vada de atributiile lui", a mai spus fostul presedinte CCR.

Precizarile vin dupa ce premierul Viorica Dancila a declarat, vineri, ca decretul pentru prelungirea mandatului sefului SMG, Nicolae Ciuca, semnat de presedintele Klaus Iohannis, nu respecta conditiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala.

"In privinta CSAT, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, presedintele nu are atributia de a prelungi mandatul sefului Statului Major al Apararii. Atat numirea, cat si eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apararii, cu avizul primului ministru, iar in sedinta de astazi (vineri-n.r.) nu a fost discutata posibilitatea acestei prelungiri. Asadat, decretul anuntat de presedinte consideram ca nu respecta condiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de nmatura constitutionala", a declarat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Ea a mai spus ca decizia presedintelui Iohannis de prelungire a mandatului de sef al SMG al generalului Nicolae Ciuca aparuse deja in spatiul public.

"As vrea sa fie foarte clar - nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Presedintele nu a explicat refuzul in sedinta CSAT", a adaugat Dancila.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Zegrean Iohannis prelungire mandat Ciuca , #stiri CCR