Zegrean, despre decizia CCR privind suspendarea lui Basescu: Daca votam altfel, puteam fi trasi la raspundere

Marti, 14 Iunie 2016, ora 18:44
5487 citiri
Zegrean, despre decizia CCR privind suspendarea lui Basescu: Daca votam altfel, puteam fi trasi la raspundere
Foto: captura YouTube / TVR

Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale care isi incheie al doilea mandat peste o luna, povesteste cat de greu s-a luat decizia privind referendumul din 2012 pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

"O luna am tot judecat, pentru ca zilnic modificau legile. Zilnic se dadeau ordonante de modificare a legislatiei si zilnic eram sesizati, si zilnic judecam, toata perioada aceea a fost o perioada dramatica pentru noi. Si acuma imi tot spun ca am nesocotit votul. N-am nesocotit votul.

A fost greu, foarte greu sa declaram referendumul nevalid, dara daca asa scria la lege? La lege scria ca trebuie sa voteze 'pentru' jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor cu drept de vot. Si s-a votat 46,23 la suta. Daca votam altfel, daca validam referendumul, puteam sa fim trasi la raspundere. Pentru ca 46 nu-i 50. Niciodata.

A fost o luna dezbatere permanenta. Tin minte ca ne-au trimis propunerea de suspendare a presedintelui si ne-au dat termen pentru aviz 24 de ore. De azi, de la 2.00, pana maine la 2.00. A trebuit sa ne incadram in termenul ala. Am dezbatut si am dezbatut pana am adoptat un aviz pe care l-am trimis. Avizul era de nesuspendare, si totusi l-au suspendat. Daca stiam ca nu tin seama de avizul pe care noi il dam, nu ne bateam capul cu el", a declarat Augustin Zegrean intr-un amplu interviu acordat pentru News.ro.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a subliniat ca rezultatul acelui referendum nu a fost stabilit de Curte, asa cum i se reproseaza si astazi, ci de Biroul Electoral Central.

"La referendum, nu noi stabilim rezultatul. Noi doar in validam, rezultatul il stabileste Biroul Electoral Central. Nu noi am stabilit nici la 46%. Noi asa am primit de la BEC, asa a ramas", a subliniat Zegrean.

Pe de alta parte, fostul presedinte al CCR a vorbit si despre activitatea intensa desfasurata de Curte in ultimii 9 ani, de cand el a devenit membru.

"De cand functioneaza Curtea, din 1992, s-au pronuntat aproximativ 35.000 de decizii, din care peste 25.000 s-au pronuntat in acesti noua ani. A fost o activitate foarte-foarte grea. Am citit in total, la o socoteala sumara, cam 120.000 de pagini de decizii, pentru ca trebuie sa le citesc pe toate, deoarece sub semnatura mea s-au publicat", a mai marturisit acesta.

Saptamana trecuta, mandatul de presedinte al CCR detinut de Augustin Zegrean a incetat, fiind ales presedinte interimar Valeriu Dorneanu.

In luna iulie expira mandatul de judecator constitutional pentru Augustin Zegrean, Valentin-Zoltan Puskas si Tudorel Toader. In locul lor, vor ajunge la CCR Livia Stanciu, propusa de presedintele Klaus Iohannis, Attila Varga, propus de Camera Deputatilor, si Marian Enache, propus de Senat. Mandatul unui judecator constitutional este de 9 ani.

Traian Basescu a fost suspendat de Parlament pentru a doua oara in data de 6 iulie 2012. La referendumul organizat potrivit Constitutiei 87,52% dintre participanti au votat pentru demiterea sefului statului.

Insa, potrivit legii in vigoare la acea data, pentru ca referendumul sa fie validat trebuia ca la el sa participe peste 50% plus 1 din numarul total al alegatorilor, prag care nu a fost atins. Conform datelor oficiale, la scrutin au participat doar 46,24% dintre romanii cu drept de vot. Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit ca presedintele nu poate fi demis, iar Curtea Constitutionala a validat decizia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Zegrean CCR referendum Basescu 2012, #Zegrean decizii CCR , #decizii