SURSE: Guvernul va sesiza marti CCR in legatura cu rectificarea bugetara adoptata de Parlament care include cresterea pensiilor cu 40%

Luni, 12 Octombrie 2020, ora 13:26
2879 citiri
SURSE: Guvernul va sesiza marti CCR in legatura cu rectificarea bugetara adoptata de Parlament care include cresterea pensiilor cu 40%
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Executivul va depune marti la CCR o sesizare privind proiectul de lege care aproba rectificarea bugetara adoptat de Parlament pe 22 septembrie cu amendamentul prin care pensiile cresc cu 40%, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, dupa adoptarea proiectelor in Parlament, ca "iresponsabilitatea PSD risca sa arunce Romania intr-o criza economica pe care abia ce am depasit-o". El a mai spus ca Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala initiativele legislative privind rectificarea bugetara in forma aprobata de Legislativ.

Conform proiectele de lege privind rectificarea bugetara in forma amendata de PSD pensiile urmeaza sa creasca cu 40%.

A fost efectuata o modificare, la solicitarea grupurilor parlamentare ale UDMR care spune ca "plafonul privind datoria publica, conform metodologiei UE, pentru sfarsitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut".

Un alt amendament al PSD este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unitatilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile resedinta de judet este alocata suplimentar suna de 500 milioane lei, care va fi repartizat egal autoritatilor locale, fara a se tine cont de culoarea politica.

O alta modificare abroga articolul 43 care prevedea cresterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, asa cum este prevazut de lege.

Totodata, a fost majorat si bugetul Camerei Deputatilor cu 5.635 milioane lei, dupa cum urmeaza: "In bugetul Camerei Deputatilor - sume alocate din bugetul de stat - se majoreaza creditele bugetare si de angajament astfel: 3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri si servicii si 2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare".

Suma de 67 milioane lei a fost alocata suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, in scopul finantarii Programului de realizare a Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor.

"Se autorizeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 - Actiuni generale economice, comerciale si de munca, Titlul 55 - Alte transferuri, Art.01 alin.05 - Programul de realizare a Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 - Agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare, Titlul 80 - Imprumuturi, Art.30 - Alte Imprumuturi", conform amendamentului adoptat si propus de grupul parlamentar al PSD.

Un alt amendament al PSD a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei, pentru programul Start Up Nation.

De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane lei, din Fondul de rezerva bugetara al Executivului "pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, in scopul sprijinirii financiare a Administratiei Patriarhale, in vederea continuarii lucrarilor de construire a Ansamblului Catedralei Mantuirii Neamului", printr-un amendat tot al grupului parlamentar al PSD.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#guvern, #CCR , #stiri CCR