Site-ul CCR nu e accesibil de o saptamana. Dorneanu anunta ca va fi reconstruit si se vor face cercetari

Joi, 20 Iunie 2019, ora 14:56
5495 citiri
Site-ul CCR nu e accesibil de o saptamana. Dorneanu anunta ca va fi reconstruit si se vor face cercetari
Foto: captura ecran CCR

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat joi ca pagina de Internet a institutiei va fi reconstruita in urma atacului informatic de saptamana trecuta si ca se va adresa instantei pentru efectuarea de cercetari.

UPDATE Precizarile au fost facute la finalul sedintei CCR de azi.

"Vineri, site-ul Curtii Constitutionale a fost spart, virusat. Incepand de vineri, am inchis pagina noastra de Internet. (...) Efectele nu puteau fi decat cel mult de virusare, de comunicarea unor stiri false.

Va trebui, din pacate, sa-l reconstruim si nu este un lucru foarte simplu. Impreuna cu consultarea serviciilor specializate - SRI, STS, care ne asigurau pana acum mentenanta acestuia - vom gasi modalitatea de a reconstrui pagina in cel mai scurt timp si sa o realimentam cu toate datele necesare.

Pana atunci, deciziile noastre sunt comunicate in Monitorul Oficial, iar comunicarea cu societatea civila va fi realizata direct prin site-urile mijloacelor de comunicare in masa care au relatii cu noi si le vom furniza toate datele necesare (...) O sa ne adresam si din punct de vedere penal, si din punct de vedere tehnic autoritatilor competente sa faca cercetarile necesare", a declarat Valer Dorneanu la iesirea de la sedinta de plen a Curtii, relateaza Agerpres.

Reamintim ca site-ul Curtii Constitutionale nu este functional de aproape o saptamana (foto), dupa ce a fost tinta unui atac informatic. Contactat joi dimineata de Ziare.com, Biroul de Presa al institutiei a precizat ca presedintele Valer Dorneanu va face cateva declaratii pe aceasta tema dupa sedinta de joi a CCR.

Astazi a avut loc prima sedinta publica a CCR in noua componenta, dupa depunerea juramantului si preluarea mandatelor de catre Gheorghe Stan si Cristian Deliorga.

Site-ul CCR a fost tinta unui atac informatic in data de 14 iunie, de atunci neputand fi accesat, spre exasperarea celor care au nevoie de informatiile de pe site, cum ar fi avocatii.

Vinerea trecuta, in locul paginii de start a site-ului CCR era afisat mesajul "Hacked By laZy hAcker" si o imagine cu un personaj dintr-o animatie japoneza, relateaza Agerpres. De atunci, site-ul nu este functional.

Surse contactate de Agerpres au declarat ca membrii conducerii CCR au fost avertizati inca de anul trecut ca sistemul informatic este invechit si vulnerabil la diverse atacuri, insa "recomandarile facute de institutiile specializate ale statului nu au fost implementate".

CCR nu este singura institutie publica din Romania atacata de hackeri, in aceeasi situatie fiind si mai multe spitale.

Citeste mai multe despre: 5 spitale din Bucuresti sunt atacate informatic. Au fost afectate internarile, dar si salariile medicilor

Aflata sub atacuri permanente, Romania refuza sa adopte legea Securitatii Cibernetice, proiectul la care lucrase Cabinetul Ciolos fiind abandonat de guvernele care s-au succedat in ultimii ani, desi un raport arata ca Romania este tara ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice - raport.

"Ce nu intelege lumea nici la noi este ca va veni o vreme in care tu, ca sef de institutie sau de companie, vei fi raspunzator nu numai pentru buna protectie a institutiei tale vizavi de protectia informatiilor clasificate sau de buna cheltuire a banului public, dar inclusiv va trebui sa protejezi ceea ce va fi definit ca 'zestre cibernetica' a institutiei tale. Si, daca tu vei pierde informatie vitala pentru institutie sau pentru stat in urma atacurilor cibernetice, vei fi bun de plata.

Acesta e si un motiv pentru care eu cred ca inca nu avem legea - pentru ca cineva se opune, fiindca aceasta lege va aduce cu sine si responsabilitati, dar si sanctiuni, pedepse", declara anul trecut fostul consilier pe probleme de securitate nationala Iulian Fota, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#site CCR atac informatic, #site Curtea Constitutionala hackeri , #stiri CCR