Sesizarea lui Klaus Iohannis privind modificarile la Legea educatiei legate de titularizare, admisa de Curtea Constitutionala

Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 15:54
2980 citiri
Sesizarea lui Klaus Iohannis privind modificarile la Legea educatiei legate de titularizare, admisa de Curtea Constitutionala
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Curtea Constitutionala a admis sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind unele modificari aduse la Legea educatiei in ceea ce priveste examenul de titularizare si a decis ca dispozitiile criticate sunt neconstitutionale.

Curtea Constitutionala a dezbatut, miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Articolului unic pct.2 si pct.6 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, formulata de presedintele Romaniei.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Articolului unic pct.2 si pct.6 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat, in esenta, ca solutia legislativa prevazuta de textele de lege criticate contravine jurisprudentei Curtii Constitutionale in materie, cu consecinta incalcarii art.147 alin.(4) din Constitutionale, care consacra caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale", se arata intr-un comunicat de presa transmis de CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Sesizarea lui Iohannis

In 27 mai, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011. Seful statului considera ca legea "creeaza un cadru legislativ confuz, cu reglementari si conditionari diferite pentru aceeasi ipoteza normativa - obtinerea titularizarii".

"Articolul unic pct. 2 [cu referire la art. 931 al Legii nr. 1/2011] din legea dedusa controlului de constitutionalitate stabileste urmatoarele:

(1) Cadrele didactice calificate care au participat si obtinut in ultimii 3 ani nota/media cel putin 7 la un concurs national unic de titularizare in invatamantul preuniversitar, au definitivarea in invatamant si sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata pe acel post/catedra de cel putin 3 ani de zile, devin titulari in sistemul de invatamant preuniversitar, li se modifica durata contractului incheiat cu unitatea de invatamant, in durata nedeterminata, daca postul didactic/catedra este vacant (a) si are viabilitate.

(2) Cadrelor didactice calificate care au participat in ultimii ani la concursul national unic de titularizare in invatamantul preuniversitar, au obtinut nota/media de cel putin 7, au definitivarea in invatamant si sunt incadrate cu contract individual de munca pe durata determinata, mai mica decat cea prevazuta la alin. (1), pe un post/catedra, li se modifica durata contractului de munca in durata nedeterminata la data la care acumuleaza 3 ani pe postul/catedra respectiv (a) si acesta/aceasta are viabilitate pe durata nivelului de invatamant prescolar, primar, gimnazial sau liceal, dupa caz

(3) De la data modificarii duratei contractului individual de munca in durata nedeterminata, cadrele didactice au dreptul sa participe la toate etapele de mobilitate de personal, potrivit metodologiei elaborate cu consultarea partenerilor de dialog social si aprobata prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii.

De asemenea, articolul unic pct. 6 din legea criticata introduce un nou alineat, alin. (131), in cuprinsul articolului 254 din Legea educatiei, cu urmatorul continut:

In anul scolar in care se declara stare de urgenta sau de asediu, potrivit Constitutiei Romaniei, cadrele didactice calificate care au participat si obtinut in ultimii 3 ani nota/media cel putin 7 la un concurs national unic de titularizare in invatamantul preuniversitar, au definitivarea in invatamant si sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata pe acel post/catedra de cel putin 3 ani de zile, devin titulari in sistemul de invatamant preuniversitar, li se modifica durata contractului incheiat cu unitatea de invatamant, in durata nedeterminata, daca postul didactic/catedra este vacant (a) si are viabilitate.", se arata in sesizare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Klaus Iohannis Legea educatiei, #CCR legea educatiei , #stiri CCR