Seful CCR: Frunda vrea desfiintarea Curtii Constitutionale (Video)

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:58
2572 citiri
Seful CCR: Frunda vrea desfiintarea Curtii Constitutionale (Video)

Presedintele CCR Augustin Zegrean il critica pe senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a apreciat ca Legea fundamentala ar trebui modificata, astfel incat Parlamentul sa poata trece peste deciziile Curtii Constitutionale "cu o majoritate substantiala".

"Ma mir ca un fost membru al comisiei de redactare a actualei Constitutii face asemenea declaratii", a declarat Zegrean pentru Evenimentul Zilei.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a apreciat vineri, la Targu Mures, ca Legea fundamentala ar trebui modificata, astfel incat Parlamentul sa poata trece peste deciziile Curtii Constitutionale "cu o majoritate substantiala".

"Fie o readuc la situatia de dinainte de 2003, cand toate hotararile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentara substantiala, fie a doua varianta - sa o fac parte a sistemului judiciar si sa o duc undeva pe plaja ICCJ", a mentionat senatorul.

In replica, Augustin Zegrean contesta formularea "majoritate substantiala".

"Intrebati-l pe domnul Frunda daca o lege este neconstitutionala in functie de procentul cu care este votata de Parlament. Ce spune de fapt dl. Frunda? O lege e adoptata cu 50% din voturi si e declarata neconstitutionala. Legea respectiva este neconstitutionala si daca e votata cu 70% din voturile parlamentarilor", a declarat seful CCR.

Conform magistratului, "rolul Curtii este de a stabili daca o lege care a trecut de Parlament este sau nu constitutionala, indiferent cu cate voturi a fost adoptata. Noi verificam daca se respecta Constitutia si veghem, in principal, ca drepturile fundamentale ale omului sa nu fie incalcate. Incalcare e incalcare, fie ca legea e votata cu 50% sau cu 100%. Tot aia e!".

Pe de alta parte, Augustin Zegrean a apreciat ca "mutarea Curtii Constitutionale la Inalta Curte de Casatie si Justitie inseamna de fapt desfiintarea ei".

"Senatorul Frunda propune un alt sistem, cum e in Statele Unite ale Americii, numai ca acolo deciziile de neconstitutionalitate dispuse de instanta lor suprema se aplica numai partilor din proces, nu sunt ca la noi general obligatorii", a mai declarat magistratul CCR, subliniind ca sistemul care functioneaza, in prezent, in Romania este cel mai bun.

"Aproape toate tarile Uniunii Europene - si sunt 46 de Curti Constitutionale, au acest sistem pe care il avem noi!", a adaugat seful CCR recomandandu-le politicienilor sa respecte principiul suprematiei legii, asumat de Romania prin aderarea la Uniunea Europeana.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Zgrean CCR raspunde Frunda, #Frunda desfiintare CCR, #Parlament decizii CCR , #judecatori