Scapa Mazare cu ajutorul CCR? Inalta Curte cere respingerea sesizarii facute de Melescanu in cazul completurilor de 3 judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 12:43
7504 citiri
Scapa Mazare cu ajutorul CCR? Inalta Curte cere respingerea sesizarii facute de Melescanu in cazul completurilor de 3 judecatori
Foto: Facebook/ Teodor Melescanu

Inalta Curte cere CCR sa constate inexistenta unui conflict juridic de natura constitutionala in cazul sesizarii facute de seful Senatului, Teodor Melescanu, privind modalitatea de constituire si compunere a completurilor formate din 3 judecatori de la instanta suprema.

Demisionat din ALDE, Melescanu este in prezent seful partidului Forta Nationala. Politicianul sustine ca in cazul completurilor de 3 judecatori ar fi un conflict intre Parlament si Inalta Curte, motivand actiunea sa prin faptul ca in instanta sunt blocate mai multe dosare pe aceasta procedura.

Actiunea lui Melescanu vine dupa ce si Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la modul in care sunt constituite completurile de 3 judecatori de la Inalta Curte.

Sesizari despre care mai multe surse din Justitie sustin ca ar avea ca miza anularea deciziei definitive date in dosarul Retrocedarilor de pe litoral, in care a fost condamnat Radu Mazare. Sentinta in acest caz a fost data de un complet de 3 judecatori de la ICCJ.

Mai multi inculpati din acest caz au facut demersuri in instanta, in baza unor cai extraordinare de atac, pentru a anula sentintele definitive. Cel mai recent caz este al milionarului Cristi Borcea, care a iesit deja din puscarie.

"Am respectat legea"

In concluziile trimise la CCR, Inalta Curte arata ca a respectat in integralitate dispozitiile Legii 304/2004 de organizare judiciara. Actul normativ prevede ca modalitatea de constituire si compunere a completurilor formate din 3 judecatori sa fie stabilite de Inata Curte, prin decizii date de colegiul de conducere al instantei. In acest sens, colegiul a adoptat un regulament.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe fondul adoptarii Regulamentului de organizare din functionare administrativa, nu a exercitat atributia de legiferare in materia legii organice, in conditiile in care nici nu a reglementat contra legii si nu a alterat dispozitiile legii, prin inlaturarea sau adaugarea unor aspecte rezervate legiuitorului, ci a actionat strict in limitele delegarii legislative acordate chiar de puterea legiuitoare, care confera Colegiului de conducere dreptul de a adopta Regulamentul de organizare si functionare administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie," sustin judecatorii.

Lectia de drept

Potrivit magistratilor, Melescanu solicita in realitate CCR sa se pronunte asupra dispozitiilor articolului din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inatei Curti, care priveste modalitatea de constituire si compunere a completurilor formate din 3 judecatori.

Acesta este un act administrativ cu caracter normativ care este supus controlului judecatoresc direct la instanta de contencios administrativ, pe calea unei actiuni in anulare, "demers care poate fi promovat oricand."

In aceasta situatie, solicitarea sefului Senatului "nu poate fi calificata ca o veritabia cerere de solutionare a unui conflict de natura constitutionala."

Intreaga argumentatie a Inaltei Curti poate fi accesata pe site-ul instantei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Inalta Curte CCR, #Inalta Curte Melescanu, #Inalta Curte Mazare , #judecatori