Profilul candidaților propuși de partide pentru CCR. Care are cele mai mari șanse

Luni, 02 Mai 2022, ora 03:25
7482 citiri
Profilul candidaților propuși de partide pentru CCR. Care are cele mai mari șanse
Trei dintre judecătorii CCR urmează să rămână fără mandat peste o lună de zile FOTO / Hepta

Senatul, Camera Deputaților și președintele Klaus Iohannis se pregătesc să facă câte o numire de judecător în cadrul Curții Constituționale în contextul în care anul acesta expiră mandatul a trei membri, printre care și actualul președinte al Curții, Valer Dorneanu.

Pe 10 iunie expiră mandatele a trei judecători CCR - Mona Pivniceru (numită de Senat), Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor) şi Daniel Morar (numit de preşedintele Traian Băsescu). Conform Legii, numirea noilor judecători la CCR trebuiesc efectuate cu cel puțin o lună înainte de încetarea mandatelor predecesorilor. Asta înseamnă că, cel mai probabil, votul pentru numirea celor trei noi judecători va avea loc în prima săptămână din mai. Cele mai mari șanse le vor avea propunerile aduse de către PSD (din partea Camerei Deputaților) și PNL (din partea Senatului).

Cele mai mari șanse la Cameră le are omul propus PSD, acuzat că a plagiat din Cristi Dănileț

La Camera Deputaților PSD l-a propus pentru funcția de judecător pe Bogdan Licu, numărul doi din Parchetul General. Licu este unul dintre magistrații apropiați de ministrul Justiției Cătălin Predoiu și este un fost membru al Lojei masonice. În contextul în care PSD și PNL dețin majoritatea în ambele camere ale Parlamentului, Licu are cele mai mari șanse să ajungă la CCR.

Absolvent al Facultății particulare Spiru Haret din București, Licu a avut note medii în anii de studiu. Mai mult, jurnalistul de investigații Emilia Șercan a dezvăluit că acesta a obținut nota 5 la examenul de licență la Dreptul penal, materie fundamentală pentru un procuror, în timp ce la examenul de Drept civil a obținut nota 6.

La începutul lunii noiembrie anul trecut, Bogdan Licu a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție un proces în care a cerut să-i fie retras titlul de doctor obținut cu o teză despre care există dovezi că a fost plagiată masiv. Autorul original din care Licu este acuzat că a fost plagiat este chiar Cristi Dănileț, propunerea USR pentru CCR.

„Cristi Danileţ este judecătorul după care a plagiat Bogdan Licu, a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze şi să timoreze justiţia”, l-a descris USR pe Dănileț.

O a treia propunere de judecător la CCR a venit din partea aur în persoana profesorului universitar Ioan Sabău-Pop. Toți trei au obținut aviz pozitiv în urmă cu o săptămână la audierile din Parlament.

Propunerile de la Senat

La Senat, cele mai mari șanse le are propunerea venită din partea PNL - senatorul Iulia Scântei. Președinte al Comisiei juridice, aceasta are 22 de ani vechime în profesia juridică, iar anterior a ocupat mai multe funcții guvernamentale precum cea de consilier al Prim-Ministrului sau de secretar general al Ministerului Justiției. Scântei este recunoscută și ca fiind cea care a gestionat pentru liberali sesizările al CCR în perioade grele dpdv politic, câștigând majoritatea dintre ele.

Din partea USR a fost propus avocatul Péter Eckstein-Kovács, care, conform formațiunii conduse de Cătălin Drulă, „a dovedit, de fiecare dată, că principiile şi moralitatea sunt incontestabile. A demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului, când colegii lui n-au vrut să susţină Legea ANI, a renunţat la postul de consilier la Cotroceni, când fostul preşedinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roşia Montană şi şi-a dat demisia din UDMR în semn de protest faţă de sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD şi ALDE în asaltul asupra Justiţiei”.

AUR a făcut o propunere de judecător CCR și la Senat, în persoana lui Radu Ghidău, avocat și fost membru PNȚCD.

În cazul ultimei propuneri, cea venite din partea lui Klaus Iohannis, șeful Statului a propus-o pe consilierul prezidențial Mihaela Ciochină.

Cum se numește președintele CCR

După numirea celor 3 noi membri CCR va urma un vot secret în urma căruia cei 9 judecători vor alege noul președinte al instituției. Dacă nu va fi majoritate de voturi în primul tur, este organizat un al doilea tur. Cel mai probabil, principala propunere va fi unul dintre membrii care are deja cel puțin trei ani de experiență în CCR.

Actuala configurație a CCR:

Valer Dorneanu – președinte CCR din 2016, numit în funcție de Camera Deputaților în 2013 (sprijinit de PSD);

Mona Pivniceru – numită de Senat în 2013 (sprijinită de PNL);

Daniel Morar – numit în 2013 (propus de președintele Traian Băsescu);

Marian Enache – numit de Senat în 2016 (susținut de PSD);

Livia Stanciu – numit în 2016 (propusă de președintele Klaus Iohannis);

Varga Attila – numit de Camera Deputaților în 2016 (susținut de UDMR);

Simina Tănăsescu – numit de Cotroceni în 2019 (propusă de președintele Klaus Iohannis);

Cristian Deliorga – numit de Senat în 2019 (susținut de PSD);

Gheorghe Stan – numit de Camera Deputaților în 2019 (susținut de PSD).

Depolitizarea a fost uitată

În perioada în care se afla în Opoziție, mai mulți membri ai PSD, printre care și Marcel Ciolacu, au depus în Parlament un proiect de lege prin care urmăreau depolitizarea CCR.

Concret, ar fi impus ca noii judecători să nu fi făcut parte din niciun partid politic în ultimii opt ani înainte de numire. După câteva luni, proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților în luna decembrie a anului trecut, însă la acel moment social-democrații ajunseseră la putere și de atunci țin inițiativa la sertar. Cel mai probabil, peste aceasta se va aduna praful.

Mai mult, chiar dacă proiectul ar ajunge la vot, fostul judecător CCR Augustin Zegrean remarcă pentru Europa Liberă că inițiativa este oricum neconstituțională. Totodată, acesta preciza că și așa nu ar fi rezolvat problema depolitizării.

„Nu ar depolitiza instituția pentru că tot politic vor fi numiți indiferent dacă au fost sau nu membri de partid. Tot partidele îi vor numi, iar fiecare partid își va pune oamenii apropiați. Deci este o minciună. Sistemul nostru este perfect acordat la sistemul european al Curților Constituționale. Nu l-am inventat noi”, a relatat Zegrean.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#CCR, #judecatori CCR, #alegeri ccr, #alegeri judecatori, #partide politice, #Camera Deputatilor, #Cristi Danilet, #PSD, #Bogdan Licu , #stiri CCR