Presa externa, despre decizia CCR: O victorie pentru Uniunea Europeana (Video)

Miercuri, 22 August 2012, ora 15:18
4961 citiri
Presa externa, despre decizia CCR: O victorie pentru Uniunea Europeana (Video)

Decizia Curtii Constitutionale de marti, privitoare la validarea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat, in urma careia Traian Basescu urmeaza sa fie repus in functie, este comentata de mass-media externa.

Presedintele Traian Basescu se va intoarce oficial in functie, dupa ce CCR a decis marti ca referendumul pentru inlaturarea sa a fost invalid, noteaza CNN.

Sursa scrie despre neindeplinirea pragului electoral si despre faptul ca aproape 9 din 10 alegatori au fost pentru demiterea lui Traian Basescu, care le-a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze referendumul, spunand ca "cel mai bun ajutor este de a sta acasa".

Decizia CCR - ultima rasturnare de situatie in batalia pentru putere

The New York Times relateaza ca decizia CCR ii elibereaza calea presedintelui Traian Basescu pentru reintoarcerea in functie, aceasta fiind ultima rasturnare de situatie in batalia pentru putere intre Guvernul de stanga si presedintele populist de centru-dreapta.

In timpul procesului de suspendare a presedintelui suspendat Traian Basescu, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu angajamentele Romaniei fata de statul de drept si fata de independenta institutiilor judiciare, relateaza Washington Post.

Publicatia americana noteaza si ca nu a existat nicio reactie a lui Traian Basescu, dupa decizia CCR.

Euronews: Luptele politice din Romania vor continua dupa decizia CCR

Potrivit AFP, hotararea Curtii Constitutionale il lasa pe Traian Basescu la putere, dand o lovitura coalitiei de centru-stanga aflata la guvernare. Astfel, Basescu este asteptat sa se intoarca in functie, pentru a-si continua restul celui de-al doilea mandat de cinci ani, care a inceput in anul 2009.

La doua decenii de la caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, batalia dintre Traian Basescu si prim-ministrul Victor Ponta a ridicat ingrijorari in ceea ce priveste statul de drept si ar putea izbucni din nou in lunile urmatoare, pe masura ce una dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene se confrunta cu cereri de austeritate dure din partea creditorilor internationali, noteaza Reuters.

La randul sau, Comisia Europeana a transmis, intr-o declaratie de presa, ca procedura legala de reinstalare a lui Basescu ar trebui sa fie respectata si ca va monitoriza situatia foarte indeaproape.

Traian Basescu si vanatoarea de vrajitoare in politica

BBC subliniaza rivalitatea dintre Victor Ponta si Traian Basescu, premierul acuzandu-l pe presedintele suspendat de obstructionarea politicilor guvernamentale si de demararea unei "vanatoare de vrajitoare" impotriva politicienilor de la partidele politice rivale.

Decizia CCR pregateste scena pentru un nou conflict politic in tanara democratie est-europeana

Decizia CCR "pregateste scena" pentru un conflict politic viitor in aceasta tanara democratie est-europeana, noteaza Wall Street Journal. Totodata, hotararea de marti, in favoarea presedintelui Traian Basescu, a marcat si o victorie pentru Uniunea Europeana, care a criticat eforturile de inlaturare a nepopularului politician, catalogandu-le drept o amenintare serioasa la adresa statului de drept, mai scrie sursa citata.

CE: Decizia CCR trebuie respectata. Actorii politici sa depaseasca divizarile

Uniunea Europeana a facut un apel catre "toate fortele politice sa respecte valorile europene, sa actioneze cu responsabilitate si sa lucreze constructiv in depasirea divizarilor".

O serie de manevre ale lui Victor Ponta si ale aliatilor sai, inclusiv ordonante de urgenta si alti pasi care ar face mai usor sa scape de Traian Basescu, au atras reactii acide din partea UE si a SUA.

Bataiosul Basescu se arunca din nou in lupta

Financial Times titreaza "Ragaz pentru Basescu", notand ca presedintele Traian Basescu a scapat la limita. "Combativul Basescu se va arunca din nou inapoi in scandalul politic, continuandu-si bataliile cu Guvernul de centru-stanga al lui Victor Ponta", scrie sursa, care adauga ca decizia ar trebui sa linisteasca partenerii europeni, ingrijorati in legatura cu stabilitatea democratiei din Romania.

In plus, cel mai probabil, decizia va pune capat incercarilor lui Victor Ponta de a-l indeparta pe presedinte, insa tara va ramane intr-o stare de mare instabilitate politica, completeaza FT.

Al Jazeera noteaza ca decizia CCR a inabusit eforturile Guvernului de stanga al tarii din Balcani de a-l indeparta pe cel mai proeminent oponent politic, inaintea alegerilor parlamentare din luna noiembrie. In plus, campania pentru demiterea lui Basescu i-a afectat reputatia lui Ponta, dupa acuzatiile privind plagiatul din teza de doctorat a premierului.

Despre decizia Curtii Constitutionale de marti mai relateaza si Der Spiegel, Business Week, Novinite, The Guardian, Radio Free Europe, EurActiv, EU Observer, European Voice, Xinhuanet, Arab News, Iol News, Fox News sau Scotsman.

Presa externa: Cel mai probabil, presedintele Basescu va fi repus in functie

CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati

CCR a decis, marti, ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In aceste conditii, presedintele suspendat Traian Basescu revine la Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa externa decizie CCR, #CCR decizie referendum, #Traian Basescu decizie CCR, #Basescu intoarcere Cotroceni , #decizii