Premiera la CCR: Judecatorii trebuie sa decida daca un viitor membru al Curtii a fost numit legal

Marti, 28 Iunie 2016, ora 21:58 2967 citiri
Foto: Site CCR

Curtea Constitutionala va discuta miercuri sesizarea senatorilor PNL care contesta modalitatea de numire a deputatului Marian Enache ca judecator CCR din partea Senatului.

Este pentru prima oara cand Curtea se propunta pe o asemenea speta, care implica un viitor coleg al judecatorilor.

Grupul PNL din Senat a depus pe 21 iunie o sesizare la Curtea Constitutionala, contestand numirea deputatului Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) ca judecator al CCR.

Motivul: nu a avut sustinerea niciunui grup parlamentar, argumentand in acest fel ca orice roman s-ar putea autopropune.

Senatorii PNL spun ca numirea lui Marian Enache incalca Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, dar si articolul 16 din Constitutia Romaniei.

Liberalii sustin ca, desi Comisia Juridica a Senatului a respins initial audierea lui Enache tocmai pentru ca nu avea sustinerea niciunui grup parlamentar, acesta a fost audiat ulterior in aceeasi zi si propus pentru votare plenului.

Deputatul independent Marian Enache (ex-UNPR) si-a depus candidatura pentru un post de judecator la CCR din partea Senatului, fiind validat cu voturile majoritatii constituite in jurul PSD.

CCR se reinnoieste, incepand cu 13 iulie, in componenta Curtii urmand sa intre un nou judecator ales de plenul Camerei Deputatilor (Attila Varga), unul ales de plenul Senatului (Marian Enache) si inca un judector numit de Presedintie (Livia Staniciu).

Tot dupa 13 iulie, CCR isi va alege un presedinte plin, in prezent Valer Dorneanu asigurand interimatul dupa retragerea lui Augustin Zegrean, al carui mandat a expirat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News