PNL a atacat la CCR eliminarea CSAT din procedura de numire a sefului serviciului secret al MAI

Marti, 23 Mai 2017, ora 17:36
1941 citiri
PNL a atacat la CCR eliminarea CSAT din procedura de numire a sefului serviciului secret al MAI
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii PNL au atacat, marti, la Curtea Constitutionala, proiectul de lege de adoptare a ordonantei de urgenta care prevede eliminarea CSAT din procedura de numire a sefului DGPI.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, liberalii explica de ce au sesizat CCR in acest caz.

"Modificarea operata de majoritatea parlamentara incalca prevederile constitutionale referitoare la asigurarea securitatii nationale, iar pe de alta parte se inscrie intr-o abordare sistematica a PSD-ALDE de restrangere a atributiilor presedintelui Romaniei prin modificari legislative lipsite de fundamentare", transmit senatorii PNL.

Acestia mai atrag atentia si ca "proiectul de lege prin care a fost modifica OUG 76/2017 are grave carente de coerenta legislativa in raport cu o serie de alte acte normative in vigoare, deschizand posibilitatea legala de a aservi politic activitatea DGPI".

Totodata, senatorii liberali sustin ca principiul bicameralismului in adoptarea actelor normative a fost incalcat prin faptul ca "solutia legislativa promovata nu a fost supusa dezbaterii si votului in prima camera sesizata, respectiv in Camera Deputatilor".

Totusi, pe site-ul Camerei se arata ca, pe 14 martie, a avut loc o dezbatere si apoi vot al deputatilor - 174 pentru, 81 impotriva si 18 abtineri.

Citeste si cu ce se ocupa serviciul secret al Internelor si care e miza unei numiri la sefia fostului Doi si-un sfert fara avizul CSAT

Presedintele Klaus Iohannis a catalogat drept "o greseala" eliminarea CSAT din procedura de numire a sefului DGPI.

"Asa ceva nu se poate, este o eroare, o greseala. Atata timp cat institutia este una militarizata, nu poate functiona fara aviz CSAT. Indiferent ce doreste Senatul sau Camera, asa functioneaza institutiile in Romania, conform Constitutiei", a spus seful statului.

Iohannis a precizat ca va ataca si el la Curtea Constitutionala proiectul de lege.

"Daca se mentine aceasta solutie, care este neconstitutionala, evident ca va ajunge la Curtea Constitutionala. In ultima instanta, voi ataca eu la CCR. Dar asteptam sa-si revina Parlamentul", a subliniat Iohannis.

F.N.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#PNL atacat CCR numire sef DGPI, #CSAT eliminata numire sef DGPI, #PNL Curtea Constitutionala DGPI , #stiri CCR