Petitie online pentru depolitizarea CCR - cum ar trebui numiti judecatorii

Joi, 07 Mai 2020, ora 17:597596 citiri
Petitie online pentru depolitizarea CCR - cum ar trebui numiti judecatorii
Foto: Arhiva Ziare.com

O petitie online pentru depolitizarea si profesionalizarea CCR, prin care se propune modificarea modului in care sunt desemnati judecatorii constitutionali, a fost initiata de PLUS, partidul condus de fostul premier Dacian Ciolos.

"Reforma Curtii Constitutionale inseamna instituirea unui arbitru echidistant si profesionist al vietii politice. Doar in acest mod putem sa ne asiguram de protejarea statului de drept si prevenirea in viitor a unor abuzuri precum cele realizate in perioada 2017-2019", arata PLUS.

Astfel, se propun urmatoarele modificari ale modului in care sunt desemnati judecatorii CCR:

- 3 judecatori constitutionali vor fi desemnati de catre colegiul de conducere al ICCJ;
- 3 judecatori vor fi desemnati de catre camerele reunite ale Parlamentului;
- 3 judecatori vor fi desemnati de catre presedintele Romaniei.

In clipa de fata, cate trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de catre Senat si trei de Presedintele Romaniei, deci factorul politic este foarte puternic.

De asemenea, partidul condus de Dacian Ciolos propune drept etapa obligatorie in desemnarea celor 9 judecatori obtinerea unui aviz favorabil din partea CSM.

Petitia poate fi consultata AICI.

Reactia vine in contextul in care CCR a decis ca amenzile date in starea de urgenta sunt neconstitutionale.

Si premierul Orban sustine o schimbare a mecanismului de alegere a membrilor CCR si stabilirea unor limite ale atributiilor.

"Cu siguranta, (s-ar impune - n.red.) o schimbare a mecanismului de alegere. De asemenea, stabilirea unor limite ale atributiilor CCR, care sa fie chiar in interiorul Constitutiei.

De asemenea, modificari ale legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale", a explicat prim-ministrul.

Orban, dupa decizia CCR privind amenzile: Ma socheaza, are un caracter politic. Curtea este de partea celor care incalca legea

V.D.