Paul Tecuceanu vrea sa interzica prin lege accesul la dosarul fratelui sau

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 21:20
1614 citiri
Paul Tecuceanu vrea sa interzica prin lege accesul la dosarul fratelui sau
Foto: Napocanews

Paul Tecuceanu, fratele actorului Toni Tecuceanu, cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu o exceptie de neconstitutionalitate a Legii 46/2003 referitoare la drepturile pacientilor, fiind nemultumit ca nu primeste dosarul medical al fratelui sau.

Astfel, Paul Tecuceanu reclama, in cererea inaintata Avocatului Poporului, incalcarea, de catre Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", a mai multor articole din Constitutia Romaniei, referitoare la egalitatea in drepturi, accesul liber la justitie sau dreptul la mostenire. Mai aexact, Paul Tecuceanu cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate a articolelor 21 si 22 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientilor. Articolul 21 spune ca "toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia", in timp ce articolul 22 arata ca "informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres".

In sesizarea depusa la Avocatul Poporului, fratele actorului Toni Tecuceanu sustine ca, imediat dupa moartea acestuia, survenita pe 5 ianuarie, a formulat catre spitalul Matei Bals o cerere privind eliberarea unei copii a dosarului medical al actorului. Paul Tecuceanu arata ca managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel, i-a respins cererea, argumentand ca accesul la datele cuprinse in dosarul medical este interzis prin lege. Cu toate acestea, "in perioada cuprinsa intre 25 decembrie 2009 (data internarii fratelui meu) - 05 ianuarie 2010 ( data decesului) si ulterior acestei perioade, dl. Streinu-Cercel a avut numeroase aparitii si interventii in presa scrisa, dar si in televiziune, cu referire directa la persoana fratelui meu si la starea de sanatate a acestuia (rezultatele investigatiilor medicale, diagnostic, prognostic, tratament)", sustine Paul Tecuceanu in sesizarea facuta la Avocatul Poporului.

Paul Tecuceanu considera ca refuzul Spitalului Matei Bals de a ii comunica dosarul medical al fratelui sau este neconstitutional, avand in vedere ca articolele 21, 22 si 23 din Legea privind drepturile pacientilor creaza o discriminare intre mostenitorii unei persoane si alte persoane, care pot avea acces la date medicale. "Prin aplicarea art. 21 si 22 din legea 46/2003 se incalca dispozitiile art. 16 din Constitutia Romaniei care prevede ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", se arata in sesizarea facuta de Paul Tecuceanu.

Pe de alta parte, considera Paul Tecuceanu, prevederile contestate din legea privind drepturile pacientilor incalca mai multe tratate internationale, invocand si faptul ca refuzul de a i se comunica dosarul medical al fratelui sau il pune in imposibilitatea de a isi exercita dreptul de a apela la justitie, neputand verifica daca actorul a fost victima unui caz de malpraxis. "Asa cum am precizat, consider ca prin refuzul comunicarii catre rudele pacientului decedat a dosarului medical, se favorizeaza cresterea situatiilor de malpraxis medical, procedura de constatare si sanctionare a cazurilor de malpraxis fiind serios ingreunata de aplicarea art. 21 si 22 din legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientilor", sustine Paul Tecuceanu in actiunea postata pe site-ul senatorului Iulian Urban.

Paul si Ioan Tecuceanu, fratele si tatal actorului Toni Tecuceanu, au dat in judecata, in urma cu o saptamana, Spitalul Matei Bals si pe managerul acestuia, Adrian Streinu-Cercel, cerand instantei sa oblige spitalul sa le dea dosarul medical al actorului, dar si sa le plateasca daune morale de 1 leu. Procesul ar uma sa inceapa in luna septembrie.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Paul Tecuceanu CCR, #Paul Tecuceanu Toni , #dosare