UPDATE Orban raspunde organizatiilor neguvernamentele: Sesizarea transmisa la CCR nu urmareste blocarea majorarii pedepselor pentru agresorii sexuali de minori

Miercuri, 05 August 2020, ora 21:42
4641 citiri
UPDATE Orban raspunde organizatiilor neguvernamentele: Sesizarea transmisa la CCR nu urmareste blocarea majorarii pedepselor pentru agresorii sexuali de minori
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban a transmis miercuri, 5 august, un raspuns organizatiilor neguvernamentale care ii cereau explicatii privind sesizarea de catre Guvern la CCR a legii care mareste pedepsele pentru cei care agreseaza sexual minori. Seful Executivului a precizat ca unii politicieni, fara scrupule, manipuleaza doar pentru a avea castig electoral. El mai spune ca sesizarea face referire doar la solutia legislativa privind imprescriptibilitatea raspunderii penale pentru infractiunile de viol si act sexual cu un minor care este in distonanta cu solutiile legislative existente in Codul penal in cazul celorlalte infractiuni din acelasi domeniu.

"Sesizarea transmisa de Guvernul Romaniei la Curtea Constitutionala nu urmareste blocarea majorarii pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, asa cum in mod voit au lasat sa se inteleaga anumiti politicieni care dovedesc din nou ca sunt capabili sa exploateze orice in beneficiul propriu, calcand in picioare adevarul si manipuland cu cinism cetatenii.

Intrarea intr-o logica de campanie electorala nu este motivul pentru care adevarul sa fie denaturat. Tocmai pentru ca nu doresc sa permit exploatarea suferintelor unor persoane, dar si din respect pentru organizatiile neguvernamentale care, pe buna dreptate, solicita informatii despre procedura de sesizare a CCR pentru acest proiect legislativ am ales sa explic motivele reale care au dus la sesizarea judecatorilor constitutionali", se arata in scrisoarea deschisa.

"Interventia Guvernului in procedura de verificare a constitutionalitatii legilor inainte de promulgare nu are in vedere blocarea promovarii actului normativ, ci eliminarea oricaror vulnerabilitati de ordin constitutional, in scopul necompromiterii intregului demers legislativ, ca urmare a unor eventuale sesizari ulterioare ale Curtii Constitutionale prin intermediul exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate in fata instantelor judecatoresti.

Sesizarea nu vizeaza majorarea pedepselor propuse prin lege ci se refera la o singura prevedere, care a fost introdusa in cadrul dezbaterilor din Comisia Juridica a camerei decizionale, sub forma de amendament, afectand coerenta institutiei prescriptiei raspunderii penale", sustine premierul.

In replica, ONG-uri au transmis urmatorul mesaj:

"Apreciem faptul ca ati raspuns prompt. Suntem insa dezamagiti de faptul ca acreditati ideea ca 307 organizatii ale societatii civile atat de diverse si bine cunoscute, se lasa manipulate de un demers politic si nu luati in calcul ca dorinta de a apara victimele minore ale agresiunilor sexuale din Romania si ingrijorarea fata de situatia din zona decizionala ne-au determinat sa ne adresam dumneavoastra.

Semnatarii scrisorii nu sunt" la remorca" partidelor politice. Suntem partea societatii care s-a implicat pentru comunitate de cate ori a fost nevoie, suntem responsabili si imputerniciti de proprii beneficiari sa reactionam cand constatam situatii care incalca Drepturile Omului si prejudiciaza persoane vulnerabile si functionarea normala a societatii.

Suntem aceleasi ONG-uri care ne-am ridicat impotriva coruptiei si hotiei. Prin Scrisoarea deschisa de fapt va trageam un semnal de alarma asupra faptului ca Guvernul, cel care a dat aviz favorabil (cu observatii si propuneri) modificarilor de pedepse pentru pedofili si pradatorii sexuali, este acelasi care sesizeaza neconstitutionalitatea, in mod inexplicabil, un act normativ votat si avizat de propriul partid. Un demers logic era ca acest act normativ sa fie amendat la parcursul procesului legislativ si sa intre in vigoare cat mai rapid dupa votul final.

Nu ne dorim nimic mai mult decat o functionare legala, normala si proactiva a Guvernului, astfel incat sa lucreze cu maxima eficienta in folosul cetateanului. Prin urmare va solicitam sa tineti cont de faptul ca ministerele pe care le conduceti nu functioneaza la performanta dorita si sa aveti bunacredinta de a va gandi cum le puteti repune in slujba cetateanului, care isi agata speranta de dreptatea oferita de fiecare act legislativ, de fiecare decizie a acestor oameni.

Domnule prim ministru, societatea civila nu un inamic politic. Am fost si suntem un partener la schimbare sociala. Ne angajam sa contribuim pe mai departe la bunul mers al democratiei si justitiei din aceasta tara. Puteti si dumneavoastra sa va angajati, ca alaturi de colegii de partid, veti duce acest proiect la promulgare? Pentru ca daca nu, tot suportul despre care ati vorbit, este doar dovada unui cinism politic ale carui victime vor continua sa fie copiii acestei tari."

Peste 300 de organizatii neguvernamentale active in domeniul protectiei copilului, asistentei victimelor traficului de persoane, violentei domestice, drepturilor omului, au adresat o scrisoare deschisa premierul Ludovic Orban in care ii cer sa explice actiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majoreaza pedepsele agresorilor sexuali impotriva minorilor. Reprezentantii acestor asociatii amintesc ca numai in 2019, conform Politiei Romane au fost violati 197 copii si 918 femei, o victima decedand si au fost inregistrate 328 agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minor.

Reprezentantii ONG cer explicatii de la liderul deputatilor PNL Florin Roman cu privire la exceptarea de la vot, in plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede ca impacarea victimei cu agresorul nu mai atrage inlaturarea raspunderii penale, initiativa legislativa care apartine deputatilor PNL Adriana Saftoiu, Gabriel Andronache si Tudorita Lungu.

Executivul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea care majoreaza pedepsele pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de catre Camera Deputatilor pe 30 iunie, introduce si prevederea potrivit careia violul si actul sexual cu un minor sunt infractiuni pentru care prescriptia nu inlatura raspunderea penala.

Guvernul argumenteaza ca reglementarea incalca Legea fundamentala deoarece "instituie un tratament discriminatoriu intre persoanele care au comis infractiuni de o gravitate similara, in sensul in care nu pot fi identificate ratiuni obiective pentru alegerea acelor infractiuni care urmeaza a fi imprescriptibile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Orban, #ONG URI, #pedepse , #stiri CCR