Orban anunta ca se pot impune in continuare carantina si izolarea, in baza Legii 55, decizia CCR facand referire la situatia anterioara starii de alerta

Joi, 25 Iunie 2020, ora 22:10
4728 citiri
Orban anunta ca se pot impune in continuare carantina si izolarea, in baza Legii 55, decizia CCR facand referire la situatia anterioara starii de alerta
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban afirma ca prevederile Legii 55 privind carantina si izolarea pentru prevenirea raspandirii SARS-Cov-2 sunt in vigoare, el explicand ca decizia CCR se refera la masurile de carantinare si izolare a persoanelor in perioada dinaintea adoptarii acestui act normativ si ca a fost declarat neconstitutional doar acel articol cere prevedea ca Parlamentul poate modifica o hotarare de Guvern.

"Vreau sa clarific: la ora actuala exista o lege adoptata de Parlament, Legea 55, care stabileste legitimitatea acestei masuri, noi o avem instituita prin lege. Curtea Constitutionala s-a referit la carantina si izolarea care au fost stabilite pe baza ordonantei si ordinului de ministru. Dar eu readuc aminte: decretarea starii de urgenta s-a facut in conformitate cu Constitutia si cu legea, cu decretul prezidential, cu setul de masuri aferente si cu aprobarea Parlamentului. Eu nu am inteles de ce Curtea Constitutionala a preferat sa se uite intr-un ordin de ministru sau intr-o ordonanta de urgenta adoptata anterior si nu s-a uitat la baza legala pentru starea de urgenta, la decretul prezidential, la masurile care sunt prevazute aferente starii de urgenta si la aprobarea de catre Parlament a acestor masuri. In fine, nu conteaza. Oricum, nu poate sa afecteze ceea ce s-a intamplat. Unde ar fi fost Romania daca noi nu am fi putut sa asiguram paza sanatatii oamenilor prin decizia de a izola sau de a introduce in carantina institutionalizata?", a afirmat premierul, joi seara, la Digi 24.

Acesta a precizat ca decizia CCR nu se refera la reglementarea prin Legea 55, ci la perioada anterioara adoptari acestei. "In vigoare este Legea 55, cu exceptia articolului declarat neconstitutional. (...) Ca atare, legea fiind in vigoare, sunt in vigoare prevederile legate de carantinare si izolare. (...) Decizia Curtii a stabilit ca Parlamentul nu poate sa cenzureze Hotararea de Guvern, dar este normal, am spus inca de la inceput", a mai declarat primul ministru.

Acesta a precizat ca nu exista niciun motiv pentru care PSD sa depun motiune de cenzura.

"Acum de ce sa mai depuna motiune, ca am avut dreptate? Le-am spus ca nu au prevazuta in lege in mod expres nevoia de incuviintare, de aprobare de catre Parlament a prelungirii starii de alerta, or acuma decizia Cursii spune ca nici macar instituirea starii de alerta sau continutul HG prin care se instituie starea de alerta nu poate fi supus cenzurii printr-o hotarare a Parlamentului. Adica sa depuna motiune de cenzura pentru ca am avut dreptate, Eu sunt obisnuit sa am dreptate pe de o parte, mai ales in polemica cu opozitia dominata de PSDsi i acelasi timp sa fiu atacat public pentru ca s-a dovedit ca am dreptate", a adaugat premierul.

Acesta a precizat ca o eventual motiune de cenzura ar fi "ridicola" si ar face parte dintr-o "hartuiala politica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Orban, #carantina, #izolare, #coronavirus, #Curtea, #Constitutionala , #decizii