Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum motivează CCR decizia prin care partidul lui Dan Voiculescu nu va primi bani de la stat. „Soluția” prin care PPU-SL s-ar putea abona la subvenție

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 21:25
3009 citiri
Cum motivează CCR decizia prin care partidul lui Dan Voiculescu nu va primi bani de la stat. „Soluția” prin care PPU-SL s-ar putea abona la subvenție
Președintele CCR Valer Dorneanu FOTO Hepta

Conform motivării publicate de Curtea Constituționale privind constituționalitatea Legii Bugetului, formațiunea fondată de Dan Voiculescu - PPU-SL, nu va primi o subvenție de la bugetul de stat. Conform judecătorilor, „soluția” salvatoare ar fi modificarea Legea finanțării partidelor politice.

Doar în acest mod PPU-SL, formațiune care are doar patru parlamentari, toți aleși pe listele PSD, ar putea primi bani publici. La ultimele alegeri, partidul lui Dan Voiculescu a obținut doar 1% din voturi.

Ce spune CCR privind acordarea de bani publici pentru un partid care nu a trecut pragul de 5%:

• În logica Legii nr.334/2006, bugetul anual acordat partidelor politice se împarte partidelor politice proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral. Cu alte cuvinte, este necesar ca partidul politic respectiv să fi participat în alegeri şi să fi realizat pragul electoral. Aceasta reprezintă regula generală în materia finanţării partidelor politice care sunt reprezentate în Parlament.

• Or, textul criticat stabileşte că, prin derogare de la prevederile art.18 alin.(3) lit.a), alin.(4) şi art.19 din Legea nr.334/2006, în anul 2022, 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice care aveau ca membri cel puţin un deputat sau senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021. Cu alte cuvinte, la regula generală deja enunţată se adaugă o altă categorie de partide politice ce vor fi finanţate în anul 2022, şi anume cele care au devenit reprezentate în Parlament ca urmare a migraţiei politice. Astfel, în măsura în care un deputat/ senator devine membru al unui partid politic care nu a participat în alegeri sau nu a obţinut pragul electoral şi se afiliază la oricare dintre grupurile parlamentare existente, partidului politic respectiv urmează a i se acorda subvenţia de la bugetul de stat. Această reglementare reprezintă, în mod evident, o completare a art.18 alin.(3) lit.a), alin.(4) şi art.19 din Legea nr.334/2006, completare ce urmează a se aplica în cursul anului 2022”.

• Jurisprudenţa Curţii Constituţionale este foarte clară în sensul că legea bugetului nu este decât un act centralizator al veniturilor şi cheltuielilor statului existente în dreptul pozitiv, pentru că bugetul se elaborează pe baza propunerilor ordonatorilor principali de credite, propuneri care se fundamentează întotdeauna pe lege. Astfel, din această jurisprudenţă rezultă că o asemenea lege nu poate cuprinde dispoziţii modificatoare sau completatoare ale legilor care angajează cheltuieli bugetare. Acele legi pot fi modificate numai prin procedura generală de legiferare, şi nu prin intermediul legii bugetului de stat. Prin urmare, până la o eventuală modificare/ completare a Legii nr.334/2006 reglementarea criticată este inaplicabilă.

• Având în vedere cele expuse, Curtea constată că dispoziţiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu critica de neconstituţionalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Amendament depus de membrii PPU-SL și votat de PSD-PNL

Miercuri, 22 decembrie, patru parlamentari afiliați grupului PSD au depus un amendament. Cei patru sunt cei care au intrat pe listele social-democraților din PPU-SL.

Prin amendamentul respectiv, partidul sprijinit de Dan Voiculescu, PPU-SL, ar fi urmat să încaseze o subvenție de la bugetul de stat începând cu 2022, cu toate că nu a trecut pragul electoral de 5%.

PNL și PSD au fost de acord să voteze acest amendament, care modifica legea privind finanțarea partidelor politice.

Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția USR pe acest subiect, dar a constatat că prevederea este în acord cu Legea Fundamentală numai în măsura în care aplicarea se realizează după o eventuală modificare sau completare a legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CCR, #curtea constitutionala, #ppu sl, #Dan Voiculescu, #subventie partide, #bani partide , #stiri Dan Voiculescu