Judecatorul Tudorel Toader de la CCR, acuzat de incompatibilitate

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:17
6622 citiri
Judecatorul Tudorel Toader de la CCR, acuzat de incompatibilitate
Foto: Arhiva

Judecatorul Tudorel Toader de la Curtea Constitutionala este acuzat de incompatibilitate. Toader ocupa simultan si functia de decan la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si pe cea de director al Scolii Doctorale.

Conform Romania Curata, in data de 23 iulie 2012 Tudorel Toader a fost numit directorul Scolii Doctorale de catre Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat.

In data de 6 septembrie a avut loc o sedinta extraordinara a Senatului universitatii iesene, la care au fost validate alegerile pentru Consiliile Scolilor Doctorale, pe lista figurand si numele judecatorului Curtii Constitutionale.

Tudorel Toader este decanul Facultatii de Drept, iar conform art. 214, alin. 1 din Legea Educatiei 1/2011, "Functiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproductie nu se cumuleaza".

In acelasi timp, HG nr. 681/2011, art. 14, alin. 1 precizeaza foarte clar: "Scoala doctorala este condusa de un director al scolii doctorale si de consiliul scolii doctorale. Directorul scolii doctorale este asimilat directorului de departament." (HG nr. 681/2011, art. 14, alin. 1).

Punand cap la cap Legea Educatiei Nationale si hotararea de guvern reiese ca judecatorul CCR este in incompatibilitate.

Contactat de Romania Curata, Tudorel Toader a explicat ca nu se afla in incompatibilitate, deoarece: "Articolul 214 din LEN se refera la incompatibilitate in cazul in care se cumuleaza functia de decan si cea de director de unitate de cercetare etc. Scoala doctorala este la un alt nivel".

In plus, el a precizat ca era singurul care indeplinea conditiile cerute de lege pentru a fi directorul Scolii Doctorale.

Judecatorii CCR Predescu, Gaspar, Toader: Referendumul trebuia validat

Tudorel Toader este judecator la Curtea Constitutionala din 2006. El a fost propus de PNL dupa ce Constantin Doldur a demisionat. Mandatul sau exprira in 2016. Tudorel Toader este unul dintre cei trei judecatori CCR care, la referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu, au sustinut ca nu au fost informati in legatura cu celebra erata si au votat pentru validarea referendumului, desi cvorumul de participare nu fusese atins.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tudorel Toader incompatibil decan, #judecator Curtea Constitutionala incompatibil, #decan Iasi incompatibil , #judecatori