Decizie rabinica a CCR. Cine pierde, cine castiga? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Iunie 2013, ora 07:31
4797 citiri
Decizie rabinica a CCR. Cine pierde, cine castiga? (Opinii)

Era destul de greu pentru CCR sa respinga, ca neconstitutional, pragul de prezenta de 30% stabilit de noua lege a referendumului.

Este un prag inept, desigur, pentru ca nu are nicio justificare logica si onesta in acelasi timp. Cel mai probabil, cam atat au socotit manuitorii masinii de vot pesediste ca pot mobiliza la urne fara sa mai scoale si mortii din morminte.

In mod normal, exista doua variante. Ori pragul de 50%+1, ori niciun prag. Dar oricat de inept, pragul de 30% nu este neconstitutional. In plus, daca ne amintim exact, decizia CCR din vara anului trecut, care a mentinut pragul de 50%, s-a bazat in principal pe faptul ca aceasta conditie de cvorum urma sa fie eliminata doar pentru referendumul de demitere a presedintelui. Acum scaderea de prag a devenit generala.

In schimb, CCR a amanat aplicarea legii cu un an, pentru ca regulile nu se pot schimba in timpul jocului, ceea ce e corect desigur si respecta recomandarile Comisiei de la Venetia.

Aceasta amanare ar putea genera insa o autentica resetare a intregului joc politic.

Cu prag de prezenta de 50%, este foarte putin probabil ca referendumul pentru validarea Constitutiei sa fie validat. Pragul nu a fost atins nici in vara trecuta, cu morti, cu voturi duble si cu toata pasiunea dementa a momentului. Era acolo o lupta incandescenta intre oameni cu imensa popularitate, un fel de alegeri prezidentiale pe invers.

Cum sa te astepti sa aiba mai mult succes un referendum despre Constitutie?

Va aduceti aminte probabil cat de scremuta a fost modificarea din 2003, cand a fost nevoie nu numai de doua zile de votare, ci si de plimbarea urnelor mobile prin toate mall-urile, cinematografele, pietele etc. pana cand, cu chiu cu vai, a fost indeplinita conditia de validare.

Diferenta e ca atunci toate partidele doreau modificarea Constitutiei, din ratiuni proeuropene, si nimeni nu a denuntat frauda. Acum insa toata Opozitia cu Traian Basescu in frunte vor face suficient tambalau incat sa se auda pana la Bruxelles si Washington. Nu cred ca este ceea ce vrea Victor Ponta, cel putin.

Asa ca dupa cum lasa deja sa se inteleaga Crin Antonescu este posibil ca referendumul pentru Constitutie sa fie amanat pentru anul viitor, eventual cuplat cu prezidentialele.

Cine pierde? In primul rand, Crin Antonescu. Singurul sau proiect major, cel care trebuia sa-l legitimeze in cursa prezidentiala, sucomba trist. Si ceea ce e mai grav, sucomba cu aerul unei eschive in fata votului popular.

Se teme dl. Antonescu ca electoratul nu va da buluc sa voteze Constitutia minunata mosita de domnia sa?

In plus, fara sa fi jumulit atributiile prezidentiale, nu prea vad PSD riscand sa-i dea pe mana unui om cu profilul lui Crin Antonescu functia prezidentiala, cu desemnarea premierului si a sefilor de servicii cu tot. Deci sansele domniei sale, si asa mici, de fi prezidentiabilul USL se duc binisor catre zero.

Dar nu este singurul perdant in povestea aceasta. Daca pica revizuirea Constitutiei, pica si regionalizarea, marele proiect al altui ambitios al politicii romanesti - Liviu Dragnea. Un esec care ii va mai taia din visul de a ajunge rapid presedinte PSD si premier.

Castigatorii sunt Victor Ponta si Traian Basescu. Primul pentru ca dintr-o lovitura ii vede trosniti pe principalii sai rivali - Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Traian Basescu pentru ca blocheaza doua proiecte cu care nu era de acord, scapa de un nou referendum pe unicameral foarte riscant din punct de vedere politic, dar si pentru ca il vede pe Crin Antonescu luand-o cu viteza la vale.

Castiga si Romania, pentru ca ambele proiecte, si cel de revizuire a Constitutiei si cel a regionalizarii, sunt foarte proaste si ar face foarte mult rau prin efectele lor.

Din momentul acesta, cand revizuirea Constitutiei si regionalizarea nu mai sunt proiecte de actualitate, ce motiv poate avea PSD sa mai tina PNL la guvernare? Probabil doar niste deconturi poltice. De exemplu, greva medicilor si deciziile foarte grele din Sanatate, care e, va amintiti, toata liberala.

Dar din acest moment cred ca pentru USL si liberali a inceput cu adevarat numaratoarea inversa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#CCR cvorum referendum, #modificare Constitutie 2013 , #decizii